Miroslav Pomajdík Správy

Turisti si prídu na svoje: Vieme, aké novinky chystajú v Slovenskom raji!

V oblasti cestovného ruchu čaká na návštevníkov Slovenského raja viacero nových atrakcií. Sprístupnené budú nové bežkárske trate, či ľadopád. Na jar a v lete sa uvažuje o ďalších možnostiach, ktoré by zvýšili atraktivitu územia.

Ilustračný obrázok k článku Turisti si prídu na svoje: Vieme, aké novinky chystajú v Slovenskom raji!
Zdroj: TASR

Obec Hrabušice bude túto zimu prevádzkovať tri bežkárske trate vo svojom bezprostrednom okolí. Dve trate sú situované na podhorí na lúkách okolo obce a tretia bude viesť po Kopaneckej ceste smerom do centra Slovenského raja. „Bežkárska trať od Podlesku ku Hrdlu Hornádu, popod Zelenú horu a späť bude v permanentnej údržbe obce Hrabušice. Je to novinka, ktorá tu naozaj chýbala,“ povedal riaditeľ Správy NP Slovenský raj Tomáš Dražil.

Nová lokalita pre ľadolezectvo

Starostovia prišli pred niekoľkými mesiacmi aj s novou požiadavkou na otvorenie ľadopádu v Zejmarskej rokline na južnej strane Slovenského raja, čo by zase o niečo pozdvihlo atraktivitu tejto časti parku. Ochranári s touto možnosťou súhlasili a tak si po vybavení príslušných povolení možno už túto zimu budú môcť lezenie v ľadopáde vyskúšať prví záujemcovia. V súčasnej dobe je ľadolezectvo povolené na ľadopádoch v štyroch lokalitách.

Najznámejší a najnavštevovanejší je ľadopád v Suchej Belej, ktorý navštevujú aj úplní začiatočníci. Ďalšie ľadopády, ktoré sú oficiálne schválené a vyhradené na túto aktivitu sa nachádzajú v Kláštorskej rokline, Letanovskom mlyne na severnej stene a pre najextrémnejších ľadolezcov je vyhradený ľadopád v Sokolej doline. Na všetky ľadopády je pre širokú verejnosť vstup voľný. Začiatočníci môžu využiť aj služby inštruktora ľadolezenia, ktorý je k dispozícii v Slovenskom raji.

V hre sú aj nové letné atrakcie

Ako nám povedal riaditeľ Dražil, na budúci rok by mohla byť verejnosti sprístupnená do voľného užívania cyklotrasa na Glackej ceste, ktorá ide od Podlesku až na Stratenskú pílu. Táto cesta je zatiaľ prístupná iba so sprievodcom.

Momentálne je len niekoľko subjektov, ktoré sa zaoberajú konskou turistikou a ktoré majú výnimku na túto činnosť na území Slovenského raja, no to by sa mohlo od budúceho roka zmeniť. „Pre terajších prevádzkarov konskej turistiky je to určitá exkluzivita a preto bude potrebné prerokovať s nimi možnosť, že sa v Slovenskom raji sprístupnia širokej verejnosti trasy, po ktorých bude možné jazdiť s koňom na voľno, bez dodatočných povolení,“ uzavrel Tomáš Dražil.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM