Monika Obrtalová Rôzne

Tragické úmrtie džudistu Zoltána Pálkovácsa

Pri autonehode neďaleko rakúskej Viedne tragicky zahynul slovenský džudistický olympionik a člen banskobystrickej Dukly Zoltán Pálkovács. Smutnú informáciu tlmočil šéf Vojenského športového centra Dukla Peter Korčok.

Podľa Korčoka, ktorému smutnú správu potvrdili na slovenskej ambasáde, sa tragická nehoda stala v sobotu pred 23.00. „Zoltán bol v aute ako spolucestujúci, nešoféroval, údajne vodič skončil v nemocnici a je po operácii. Je to pre nás hrozná udalosť. Pre Zoltána Pálkovácsa bola Dukla jeho rodina, žil jedine pre šport a reprezentáciu. Mal veľa priateľov a dosť neľahký osud.“ Zoltán Pálkovács bol jeden z najlepších slovenských džudistov súčasnosti i predchádzajúcich rokov, vo svojej kariére sa ozdobil armádnym titulom majstra sveta a reprezentoval Slovensko aj na olympijských hrách.

Slovenské džudo opustil dvojnásobný účastník OH v Aténach'04 i Pekingu'08. V spomienkach zostane navždy ako borec, ktorý sa nebál nikoho a ničoho. Pred štyrmi rokmi na 32. armádnych majstrovstvách sveta CISM v chorvátskom Vinkovci vybojoval v hmotnosti do 100 kg zlatú medailu. Pre Pálkovácsa to bol najvýraznejší úspech v kariére. V živej pamäti zostanú jeho slová po triumfálnom príchode: „Keby som si neveril, že môžem vyniknúť, ani by som tam necestoval. Mal som viacero zdravotných problémov, no prehrýzol som sa cez ne, natrénoval som dosť a ovocie driny sa dostavilo.“

Na olympiádach mu ruže úplne nezakvitli, v Aténach prehral v 1. kole s Francúzom Lemairem, v Pekingu rovnako rýchlo s Argentíncom Costom, na ME dosiahol maximum v podobe dvoch piatych miest v Maribore'02 a v Bukurešti'04. V Maribore sa mladý slovenský reprezentant, dvojnásobný medailista na juniorských majstrovstvách Európy (striebro Rím'99, bronz Nikózia'2000), ukázal v hale Tabor vo vynikajúcom svetle a o medailu prišiel až vo svojom šiestom súboji s olympijským víťazom a majstrom sveta Maďarom Antalom Kovácsom. V Bukurešti zachraňoval bilanciu slovenského džuda s ďalším 5. miestom, v súboji o bronz bol nad jeho sily Francúz Lemaire, ktorý ho vyradil aj v olympijských Aténach. Na turnajoch Svetového pohára, Grand Prix, či Grand Slamu dosiahol bilanciu 1–4–4.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM