Peter Simon Správy

Tradičná špecialita z Gemera: Takto si pripravíte chutné bobaľky

Iný kraj, iný mrav, ale aj odlišné jedlo. Každý kút Slovenska disponuje receptami, ktoré sú charakteristické pre danú oblasť. Tak je to aj na Gemeri. Prinášame vám jednu špecialitku našich starých mám, ktorá je jednoduchá a chutná zároveň.

Ilustračný obrázok k článku Tradičná špecialita z Gemera: Takto si pripravíte chutné bobaľky
Zdroj: TASR

V našom regióne sa zachovalo hneď niekoľko tradičných jedál, ktoré gazdinky pripravujú už od nepamäti. Počuli ste už napríklad o bobaľkách?

Typické jedlá, ktoré varili ešte naše staré mamy sa z receptárov dnešných gazdiniek pomaly vytrácajú. A to je neraz na veľkú škodu. Rokmi overené pochúťky by nemali len tak upadnúť do zabudnutia. Aj preto sme sa rozhodli vám priniesť jeden tradičný recept :) Obľubuje ho aj Rožňavčanka Eva (45).

Pre náš web prezradila jeden zo svojich receptov na prípravu tohto chutného pokrmu. „Potrebovať budeme zemiaky, ktoré sú uvarené v šupke, múku, vajce, mletý mak, ale už som videla prípravu aj napríklad s orechmi, alebo čokoládou, či na slaný spôsob, ku ktorému sa hodí aj opražená slaninka,“ hovorí Eva (45).

V prvom rade si samozrejme uvaríme tie zemiaky, a následne ich ošúpeme a pretlačíme. „Do toho pridáme vajce, múku a vytvoríme cesto. Vykysnuté cesto sformujeme do valca, ktorý nožom pokrájame na dieliky a tie zasa sformujeme do menších valčekov. Trošku ich osmažíme v rúre a následne zavaríme vo vode, kým nevyplávajú hore a sú hotové. Potom je už na fantázii človeka, či ich bude podávať slané alebo sladké, no my to doma máme radi tradične s makom,“ povedala na záver Eva.

Máte aj vy zaujímavý recept, ktorý doma naozaj letí? Napíšte nám na simon@global24.sk

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM