Peter Simon Rôzne

Tradície gemerských pastierov spoznali tí najmenší: Živé múzeum opäť nesklamalo

V Galérii Baníckeho múzea v Rožňave sa uskutočnilo už IV. Živé múzeum, ktoré sa tento krát sústredilo na zaujímavý svet gemerských pastierov, na ich pestré zvyky a umenie.

Ilustračný obrázok k článku Tradície gemerských pastierov spoznali tí najmenší: Živé múzeum opäť nesklamalo
Zdroj: Dnes24.sk

Už pri vstupe do galérie si deti pozreli výstavu fotografií Jozefa Peniaška zo Stretnutia pastierov v Krásnohorskej Dlhej Lúke, organizovanom Divadlom rozprávok a Združením gemerských remeselníkov.

Po úvode, počas ktorého zaviedla múzejná pedagogička Gabriella Badin skupiny detí do života pastierov, poukázal etnograf múzea Martin Kováč pomocou Power-pointovej prezentácie na typické črty pastierskeho remesla, na ich obyčaje, spôsob odievania, používané nástroje. Následne si deti pozreli film o výrobe pastierskych palíc na Silickej planine. „Niektoré skupiny detí mali to šťastie osobne sa stretnúť na podujatí s výrobcom pastierskych palíc z filmu, Lajosom Mezeim zo Silickej Brezovej, ktorý sa na aktivitách priamo zúčastnil spolu so svojou manželkou. Deťom porozprával, ako sa tomuto remeslu vyučil od svojho starého otca,“ povedala Gabriella Badin z Baníckeho múzea v Rožňave.

Na nádvorí galérie čakal na účastníkov ďalší majster zo Silickej Brezovej, Gabriel Farkas. Prítomným predviedol ukážku odlievania zvoncov, čo bolo pre všetkých nesmierne zaujímavé a očividne si to vychutnávali. Podujatie pokračovalo v krásne vybavenej pastierskej izbe, kde sa deťom venovali pracovníčky múzea Gabriella Badin, Ingrid Litáková a Alžbeta Pástorová.

„Deti si svoje novozískané poznatky preopakovali na interaktívnej výstave pastierskych predmetov (črpáky, pastierske opasky a palice, zvonce, žajtáre, gubu, kabanice a ďalšie), ktorých sa mohli priamo dotknúť, ohmatať ich, cítiť všetky prírodné materiály, z ktorých boli vyrobené, čiže kožu, drevo, vlnu, kov, atď. Zároveň dostali odpoveď na všetky zvedavé otázky,“ hovorí Badin.

Ako ďalej dodala, napokon si posadali okolo veľkého „pastierskeho stola“ a vyrobili si ovečku, či pastierskeho psíka z bielej, alebo čiernej vlny, poskladali puzzle a urobili odtlačky črpáka a pastierskej palice. Nálada bola taká veselá, že na záver si s Gabrielom Farkasom aj zatancovali slávne gemerské tance. „Deti mohli takouto zábavnou formou nahliadnuť do života pastierov, ktorých kultúra sa v našom regióne vyvíjala a zdokonaľovala tisíce rokov a výrazne ovplyvnila kultúru obyvateľstva Gemera. Podľa legendy o vzniku mesta Rožňava a počiatkoch jeho baníctva, môžeme zaň vďačiť práve mladému pastierovi, ktorý prvé hrudky zlata a striebra našiel pod tromi ružami, ktoré sa mu prisnili,“ prezradila na záver Gabriella Badin z Baníckeho múzea v Rožňave.

Pozrite si zaujímavé momentky z podujatia v našej galérii!

Foto: Banícke múzeum Rožňava

Obrazom: Tradície gemerských pastierov v Baníckom múzeu v Rožňave v rámci cyklu
32
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM