Peter Simon Správy

TOTO ste ešte nevideli! V kaštieli otvorili netradičnú výstavu

Výstavu Čo ukrýva kaštieľ, ktorá prezentuje približne dvesto unikátnych a z väčšej časti doteraz nevystavovaných exponátov, otvorili v priestoroch kaštieľa v Betliari.

Ilustračný obrázok k článku TOTO ste ešte nevideli! V kaštieli otvorili netradičnú výstavu
Zdroj: TASR

Podľa slov riaditeľa Múzea Betliar Júliusa Barcziho ide o vôbec prvú výstavu, ktorá sa v tejto inštitúcii koná mimo hlavnej sezóny a návštevníkom poskytuje príležitosť vidieť aj to, na čo počas klasických prehliadok nie je priestor. „Výstava je zaujímavá predovšetkým tým, že sú tu vystavené predmety, ktoré návštevníci doteraz nemali možnosť nikdy vidieť. Sú tu prezentované aj nové nálezy z ostatných období, pretože tento kaštieľ, ktorý sa po 2. svetovej vojne zachoval so svojím pôvodným zariadením, ešte stále ukrýva mnohé poklady v podobe zbierkových predmetov,“ uviedol riaditeľ.

Viacero tém

Aktuálna výstava je zameraná na viaceré témy týkajúce sa Betliara a jeho niekdajších šľachtických obyvateľov. „Sú to napríklad zimné športy, talianska vetva Andrássyovcov, ich poľovnícke aktivity a cesty na Ďaleký východ,“ vymenoval Barczi a dodal, že 90 percent vystavených exponátov verejnosť doteraz ešte nikdy nevidela.

Odvážny postup

Pri ich prezentácii sa navyše rozhodli pre opačný postup, aký je obvyklý pri múzejnej práci. „Najprv sa má bádať, zapisovať, spracovávať, a potom prezentovať. My sme to zobrali z opačného konca. Najprv budeme tieto predmety vystavovať a neskôr sa im budeme venovať,“ uviedol riaditeľ s tým, že poznajú históriu, ktorú spomínané predmety reprezentujú, a preto si dovolili obrátiť zaužívaný postup.

Považovali ich za stratené

Zaujímavosťou výstavy je zväzok archívnych dokumentov, ktorý obsahuje písomnosti týkajúce sa genealógie či testamentov členov oboch vetiev Andrássyovcov. Dlhé roky boli tieto dokumenty považované za stratené, avšak pracovníci múzea ich našli ukryté v písacom stolíku. Medzi ďalšie zaujímavé exponáty patria napríklad dobové drevené lyže a sane, lovecké trofeje, historické fotografie či červený poľovnícky kabát, ktorý sa používal pri honoch na líšku a pravdepodobne patril Gejzovi I. Andrássymu.

Foto: ilustračné

Čo ukrýva kaštieľ: Na novej výstave uvidia návštevníci dosiaľ nevystavované expo
4
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM