Peter Simon Správy

To sa podarilo: V Betliari vynovili vzácny artefakt!

Výborná správa! Betliarsky park je zas o niečo krajší. Odborníkom sa podarilo obnoviť prvok, ktorý nám závidia široko-ďaleko.

Ilustračný obrázok k článku To sa podarilo: V Betliari vynovili vzácny artefakt!
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Pri Múzeu Betliar funguje Občianske združenie Andoras. Ako informovala kultúrno propagačná manažérka múzea, Judita Krajčiová, OZ podalo projekt na Obnovu rímskeho vodopádu a revitalizáciu jeho okolia. Nadácia známej banky podporila tento projekt sumou 30 000 eur. Projekt vypracovala Erika Šmelková z múzea v Betliari.

Prezentácia zrekonštruovaného Rímskeho vodopádu v parku Andrássyovského kaštieľa v Betliari sa uskutoční 18. októbra 2016 od 11:00 hod.

„Začiatkom 20. storočia bol bazén pod vodopádom ohradený vysokou klietkou a upravený ako zverinec, kde Andrássyovci chovali ľadové medvede, pričom išlo o prvý chov ľadových medveďov na svete. V rámci projektu sa uskutočnila revitalizácia okolia, odstránenie náletových drevín, koreňových systémov, výsadba nových drevín, statické zabezpečenie objektu, obnova murív a čistenie vodných nádrží,“ informovala hovorkyňa múzea v Beltiari, Judita Krajčiová.

Rímsky vodopád patrí medzi najhodnotnejšie stavby parku. Jeho stav sa však za posledných niekoľko rokov výrazne zhoršil a jeho existencia bola ohrozená. Porušené murivá, statické poruchy, zdeštruované kovové konštrukcie a sťažený prístup k pamiatke – to sú len hlavné body rekonštrukčných prác, ktoré sa podarilo zrealizovať.

„Architektonický prvok, akým je Rímsky vodopád, je výnimočný nielen v našej krajine, ale aj v celej Európe. Sme radi, že sme sa mohli podieľať na jeho revitalizácii a upozorniť tak na kultúrny význam tohto majstrovského artefaktu,“ hovorí Elena Kohútiková, zástupkyňa generálneho riaditeľa banky.

Rozsiahly anglický park s rozlohou viac ako 80 hektárov založil osvietený aristokrat, slobodomurár, gróf Leopold Andrássy koncom 18. storočia. Podľa zoznamu organizácie ICOMOS patrí medzi najvýznamnejšie historické záhrady sveta. „Rímsky vodopád navrhol Josef Bergmann ako súčasť unikátneho vodného systému počas druhej veľkej úpravy parku v 20. rokoch 19. storočia. Vodopád v podobe zrúcaniny rímskeho antického akvaduktu bol postavený v r. 1823. Jedinečnosť tejto stavbe, okrem jej vzhľadu dodávajú aj skutočnosti, že ide o najvyšší umelý vodopád na Slovensku, vysoký cca 9 m,“ prezradila Krajčiová.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM