Andrea Mesarčíková Rôzne

Tip na výlet - Čiernohronská železnica

Ak niekto má cestu okolo alebo chuť vyraziť cez víkend niekam s deťmi ...

História Čiernohronskej železnice sa začína v roku 1908 budovaním prvého úseku trate z Hronca na Čierny Balog (10,3 km) s tradičným úzkym rozchodom 760 mm. Už o rok neskôr 8.1.1909 sa začalo s pravidelnou prevádzkou. Ďalšie vetvy ČHŽ sa stavali postupne a viedli do väčšiny dolín povodia Čierneho Hrona, ich celková dĺžka dosiahla 132 km. Napriek značnému odporu verejnosti bola rozhodnutí vlády vtedajšej SSR 31.12.1982 de­finitívne zastavená prevádzka na zostávajúcich 36 km trate, v tej dobe už poslednej lesnej železnice na Slovensku. Všetko zariadenie – koľajnice, lokomotívy a vozne boli určené na zošrotovanie.

Za záchranu tejto pamiatky možno ďakovať iba nadšeniu a osobnej odvahe tých, ktorí sa dokázali postaviť proti nezmyselnému byrokratickému rozhodnutiu vtedajšej strany a vlády, a ktorí začali dlhý boj o zachovanie železničky.Hneď v lete roku 1983 vznikla tradícia bezplatných pracovných táborov a brigád Stromu života a zvyšným 17 km sa podarilo zapísať do zoznamu kultúrnych pamiatok.

Slávnostným dňom obnovenia prevádzky ČHŽ po opravenej trati do Vydrovskej doliny (4 km) sa stal 1.máj 1992. O rok neskôr už vlak premával po celom hlavnom úseku z Čierneho Balogu do Hronca (10 km) a dňa 3.10.2003 bolo slávnostné otvorenie posledného obnovovaného úseku ČHŽ Hronec – Chvatimech (2 km). Po 20-tich rokoch sa tak podarilo znovu sprevádzkovať 16 km zachránenej trate ČHŽ.

Do dnešných dní však žiaľ nie je vyriešené systémové financovanie prevádzky ČHŽ a tak táto Národná kultúrna pamiatka a výrazná atrakcia regiónu je stále odkázaná na pomoc dobrovoľníkov a sponzorov.

Od 1.5. do 15.9. premáva železnička každý deň. Jazdy na objednávku kedykoľvek po celý rok. www.chz.sk, tel./fax: +421 48 619 1500

Prírodné zaujímavosti v okolí – Dobročský prales, Bystrianska jaskyňa, Jaskyňa mŕtvych netopierov, meandre Kamenistého potoka, splavovanie Hrona Počas prázdnin denne parný vlak, reštauračné vozne Cykloturistické trasy pre náročných – okolo Poľany, i pre rodiny Požičovňa bicyklov a ich bezplatná preprava vo vlakoch ČHŽ Lesnou železničkou do Lesného skanzenu vo Vydrovskej doline Návšteva salaša s pravým ovčím syrom a žinčicou, volské a konské záprahy.

ciernohronska zeleznica
2
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM