Peter Simon Správy

TIP na super výlet: Vyberte sa na túru po banskom náučnom chodníku Rákoš

Prežite krásne okamihy v prírode s rodinou, či kamarátmi. Pripravuje sa jarná turistika po banskom náučnom chodníku Rákoš, ktorý bol nedávno vybudovaný.

Ilustračný obrázok k článku TIP na super výlet: Vyberte sa na túru po banskom náučnom chodníku Rákoš
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Zašlú slávu rožňavského baníctva a banícke tradície sa snaží oživiť Gemerský banícky spolok Bratstvo Rožňava. Jeho členmi sú väčšinou bývalí pracovníci už neexistujúcich Železorudných baní Rožňava a Sideritu Nižná Slaná. A práve tu vznikla myšlienka vybudovať náučný banský chodník, ktorý by oprášil banícku históriu Rožňavy, a to priamo nad mestom, na vrchu Rákoš. Trasa je navrhnutá tak, aby turistovi ukázala čo najviac banských diel a stôp po banskej činnosti.

Trasa chodníka je Rožňava, Podrákoš – štôlňa Schlosser – zvyšky strážneho domčeka lanovej dráhy – štôlňa Žigmund – štôlňa Berta – lom pod Sitárkou – Rožňava.

Pri najdôležitejších banských dielach sú osadené tabuľky s názvom diela. Chodník zasahuje do katastrov obcí Rožňava a Krásnohorské Podhradie. Je vedená po existujúcich lesných cestách a chodníkoch. Štôlne v tejto lokalite sú veľmi zachovalé. Zaujímavou lokalitou je miesto, kde prechádzala lanovka z Malého vrchu na Rožňava Baňu. Jednou takou raritou je štôlňa Berta, jej dĺžka je približne 100 metrov a je zachovalá, no vstup do nej je zakázaný.

KST Volovec Rožňava pozýva všetkých priaznivcov turistiky, ako aj záujemcov o banícku históriu Rožňavy na túru „Banský náučný chodník Rákoš“, ktorá sa uskutoční v sobotu 7. apríla 2018. Zraz je naplánovaný na 8:00 hod. nad benzínovou pumpou na Podrákoši.

„Náučný chodník vybudovali vlani členovia Gemerského baníckeho spolku BRATSTVO Rožňava, je tvorený 10 km dlhým okruhom s prevýšením + 390 m. Chodník vedie popri starých banských dielach na vrchu Rákoš, jeho súčasťou je 5 infopanelov o histórii rožňavského baníctva. Túra sa dá pohodlným tempom zvládnuť za 4–5 hodín,“ uviedol v pozvánke Viktor Baláž.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM