Ľubomíra Karmanová Tlačové správy

Tip na knihu: Banda zlodejov

Každá doba má svoje vlastné pravidlá a zákony. Málokedy ju dokážu pochopiť tí, ktorí ju žijú. Skôr chápeme to, čo sa stalo, než to, čo sa deje. Na slovenskom knižnom trhu sa objavila veľmi zaujímavá knižná novinka populárneho blogera Milana Ignáca Krajniaka.

Ilustračný obrázok k článku Tip na knihu: Banda zlodejov
Zdroj: Dnes24.sk

Táto kniha je len pre čitateľa, ktorý rád premýšľa. Autor sa chce s čitateľom rozprávať o dobe, v ktorej žije, ak je ochotný počúvať a schopný pochopiť.

Od prvých strán knihy Banda zlodejov Milana Ignáca Krajniaka sa ocitáme v tej našej ponovembrovej dobe posledných 25 rokov. V čase veľkých spoločenských, politických a ekonomických zmien. Kedy vzniká na Slovensku nová najmä majetková elita. Tí, ktorí dnes tvoria na Slovensku jej “systém“, nespadli z neba. Vladimír a Ivan Lexovci, Jaroslav Haščák, Jozef Oravkin, Jozef a Patrik Tkáčovci, Jozef Brheľ, Milan Fiľo, Juraj Široký, Ivan Kmotrík,… Títo všetci sa podieľali na “prerozdeľovaní“ štátneho majetku do “súkromných rúk“. Teda rozkrádaní do ich vlastných rúk, slovami autora.

„Myslel som na “obchodníkov“, ktorí sa postupne stali silnejšími, ako je štát. Uvažoval som nad tým, ako to tu na Slovensku funguje. A či by tomu normálni ľudia vôbec uverili, keby o tom vedeli.“

Autor šokujúco podrobne mapuje vývoj oligarchie na Slovensku. Priamo opisuje konkrétne osoby a kauzy, bez servítky. Tých, ktorých vídame na stránkach novín a obrazovkách televízorov dennodenne. Akým spôsobom sa dostali k “svojim“ miliardám a ako veľmi nás chcú presvedčiť, že to bolo inak. Detailne vysvetľuje spôsob, akým vznikol oligarchický systém u nás. Chronologicky mapuje vývoj oligarchie od jej primitívnych, amatérskych začiatkov divokej privatizácie, až po súčasnosť, kedy vhodne dosadená osoba, politik, prelieva obrovské sumy zo štátneho rozpočtu cez tendre do správnych rúk. Kniha sa číta ľahko, nie je v nej cítiť horkosť – čitateľ má možnosť vidieť veci také, aké naozaj boli. Bez väčšieho citového podfarbenia, len s trochou irónie a sarkazmu ako neuveriteľne cynickí dokážu byť ľudia bez štipky morálky v honbe za miliardami. Tie najdrsnejšie spôsoby Krajniak opísal tak neuveriteľne vecne, až ma z toho miestami mrazilo.

To, čo popisuje, prekračuje predstavivosť bežného človeka

Čitateľ má možnosť nahliadnuť na veci tak, ako sa stali, aké naozaj boli.

Nie je to však len strohý vecný popis. Naopak, analyzuje ako sa oligarchický systém vyvíja, ako prospieva tam, kde zlyháva štát, jeho orgány, súdy aj politici, ktorých sme si do jeho čela zvolili. Popisuje divokú privatizáciu, konkurznú mafiu, i privatizáciu strategických podnikov, ich politické krytia nielen pred rokom 1998, ale najmä po ňom. Padajú tam veľké mená skoro všetkých ponovembrových politikov – Mečiara, Dzurindu, Mikloša i Fica. Konkrétne fakty, mená, prepojenia a sumy, nie dohady. Mená súčasné i minulé. Nech by som z obsahu prezradil akokoľvek veľa detailov, čitateľ by sa aj tak nedozvedel, ani z 1% o obludnosti a bezcharakternosti systému oligarchie na Slovensku a jej najväčších hráčov so „žetónmi“.

(PR) – Za obsah a fotografie zodpovedá objednávateľ tejto tlačovej správy.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM