Peter Simon Správy

Takto sa podpisuje najviac Rožňavčanov: 10 najčastejších priezvisk v našom meste

O jedno priezvisko sa v našom neveľkom meste delí často aj viacero rodín. Uhádli by ste, ktoré priezvisko je u nás číslo jedna?

Ilustračný obrázok k článku Takto sa podpisuje najviac Rožňavčanov: 10 najčastejších priezvisk v našom meste
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Okrem krstného mena, teda toho, ktoré nám vyberú rodičia, chodíme po svete ešte a akýmsi puncom našich predkov, priezviskom. V ani nie dvadsaťtisícovom mestečku, akým je to naše, sa nezriedka stane, že jedno priezvisko má celé množstvo nositeľov, ktorí pritom vôbec nemusia byť príbuzní.

Aké priezvisko vládne rebríčku najfrekventova­nejších v Rožňave sme zisťovali na matrike. Podľa Andrei Klenovskej je to priezvisko Horváth (271). Druhým najčastejším priezviskom v meste je Rézmüves (270), trojicu uzatvára Tóth (240).

Do prvej päťky sa ešte vmestili nositelia priezviska Ferko (226) a Boldi (214). Ďalej sú to priezviská Szabó (199), Krištóf (189), Nagy (165), Gallo (155) a desiatku uzatvára priezvisko Fábián (147).

Rožňava má podľa najnovších údajov niečo vyše 18 000 obyvateľov, v prevahe sú ženy. Počas roka 2017 v meste stúpol počet pôrodov, v rožňavskej pôrodnici prišlo na svet 567 bábätiek. Medzi menami, ktoré im vyberali rodičia, vedú rebríčky popularity Tomáš a Emma. Rožňavčania ale dávali svojim ratolestiam aj nevšedné mená, ako napríklad Luna, Lada, Loana, Aylin, Jordan, Kemal, Timur.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM