Peter Simon Rôzne

Tajomstvá v literatúre: Rožňavu navštívi známa spisovateľka

Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave pripravuje pre milovníkov dobrých kníh v rámci projektu Tajomstvá v literatúre stretnutie s úspešnou slovenskou spisovateľkou Janou Pronskou.

Ilustračný obrázok k článku Tajomstvá v literatúre: Rožňavu navštívi známa spisovateľka
Zdroj: TASR

Jana Pronská vyštudovala Strednú priemyselnú školu banícku a geologickú v Spišskej Novej Vsi. Pôvodne pracovala ako ekonómka v rodinnej firme. Písať začala už v detstve. Najprv to boli rozprávky a básničky. „Vášeň, pomsta, intrigy, zrada, história, napätie…od detstva ma lákali historické príbehy,“ prezradila Jana Pronská.

Podujatie sa uskutoční v stredu, 20. septembra 2017 o 17:00 hod. v priestoroch knižnice na ul. Lipová č.3.

„Keby dodnes fungovali v mojom rodisku rudné bane, možno by som nikdy nechytila do rúk spisovateľské pero. Ale osud to chcel asi inak. Dnes som sa zaradila medzi úspešných majiteľov stotisícky a som nesmierne šťastná, že čitateľmi mojich historických románov nie sú len ženy, ale, predstavte si, aj muži,“ dodala Pronská.

Podľa pracovníčky rožňavskej knižnice Tatiany Bachňákovej, svoje veľké písanie odštartovala Jana Pronská v roku 2008 prvým románom Zlatníkova chovanica. „Za takmer desať rokov má na svojom konte už množstvo kníh a čitateľov jej románov neustále pribúda. Či je jej spisovateľským vzorom Marija Jurič Zagorka a najobľúbenejšou historickou osobnosťou Maria Mancini, a nielen to, prezradí už samotná autorka na podujatí v Rožňave, kde to bude už jej druhá návšteva,“ doplnila Bachňáková.

Podujatie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia, ktorý je hlavným partnerom projektu. Vstup je voľný.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM