Aktualizované Peter Simon Správy

Svetový deň vody aj v Rožňave: Hygiena poskytne konzultácie pre verejnosť

22. marec je Svetovým dňom vody. Oslava dňa vody je každoročne tematicky zameraná na problémy v súvislosti s touto čírou tekutinou.

Ilustračný obrázok k článku Svetový deň vody aj v Rožňave: Hygiena poskytne konzultácie pre verejnosť
Zdroj: TASR

Témou Svetového dňa vody sa na základe rozhodnutia Organizácie spojených národov pre rok 2016 stala „Voda a zamestnanosť “, ktorá poukazuje na prepojenie vody so všetkými oblasťami života, v tomto prípade s oblasťami pracovnými.

Ako informovala Jana Hricková z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva so sídlom v Rožňave, svetový deň vody môže byť pre každého z nás dňom na zamyslenie sa nad významom vody, a to predovšetkým pre zdravie človeka. Pitná voda obsahuje látky a stopové prvky, ktoré sú dôležité pre správne fungovanie nášho organizmu. „Pitnú vodu nemôže nič nahradiť. Životné procesy sa odohrávajú vo vodnom prostredí telových tekutín, ktoré tvoria takmer dve tretiny ľudského tela. Voda sa zúčastňuje na látkovej premene, má významnú úlohu pri termoregulácii organizmu. Nezabúdajme, že správnym pitným režimom bojujeme proti chorobám, únave i depresii,“ hovorí Hricková.

V utorok 22. marca si budú môcť obyvatelia regiónu, ktorí nie sú pripojení na verejný vodovod, nechať preveriť kvalitu vody, ktorú pijú. Ľuďom skontrolujú len vodu z domových studní, nie z verejného vodovodu. „Voda by mala byť odobratá v ten istý deň. Od 8:00 do 14:00 hod. ju môžu ľudia priniesť do zákazníckych centier v 12 mestách. Výsledok sa dozvedia priamo na mieste,“ uviedla vedúca chemicko-technologických činností VVS Nataša Riganová.

Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Rožňave sa každoročne zapája do osláv Svetového dňa vody so zámerom zabezpečiť osvetu, vzdelávanie a prístup verejnosti k informáciám o pitnej vode, ako najdôležitejšej súčasti života človeka.

Pri príležitosti Svetového dňa vody 2016 budú v dňoch 21. až 23. marca 2016 odborní zamestnanci oddelenia hygieny životného prostredia a zdravia tunajšieho úradu v čase od 8:00 do 14:00 hod. všetkým záujemcom z radov občanov osobne alebo telefonicky na telefónnom čísle: 058/7323257,58, klapka 116 a 117, poskytovať konzultácie a odborné poradenstvo v oblasti zdravotnej bezpečnosti pitnej vody, kvality pitnej vody z verejných vodovodov, individuálnych studní a problémov súvisiacich s vodou.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM