Marek Šebeňa Rôzne

Súťažte: Povesť o vzniku Rožňavy

Podľa povesti o vzniku Rožňavy bola na mieste, kde dnes leží Rožňava len jedna veľká lúka, na ktorej pásol pastier kravy. Vy sa môžete zapojiť do súťaže o večeru v Irish pube v hodnote 20 €

Raz stratila jedna jeho jalovička svoj zvonček, a tak sa pastier rozhodol, že ho nájde. Hľadajúc, našiel však jednu zlatú trojružu, ktorú mu z útrob zeme vyniesla jeho milá – premenená na anjela. Pastier si s týmto nájdeným pokladom ľahol a zaspal. Snívalo sa mu, že prišla k nemu jedna víla, položila si jeho hlavu do svojho lona a zašepkala mu tieto slová: „Budeš bohatý, ale šťastie budeš mať až na druhom svete!“. Keď sa pastier prebudil a vrátil sa domov porozprával svoj sen svojim blízkym a ukázal im zaujímavosť, ktorú našiel. Na tom mieste kde pastier túto trojružu našiel začali kopať a našli tam zlato, ktoré na toto miesto prilákalo veľa zlatokopov. Prisťahovaní baníci si potom v týchto miestach založili novú osadu, ktorú nazvali Rosenau. V erbe mesta tak môžeme dodnes nájsť tri zlaté ruže (v skorších erboch to bola zlatá trojruža), ktoré dali Rožňave jej meno.

Alebo mesto bolo pomenované Rožňava podľa názvu mimoriadne výnosnej bane: Rosnoubana (Rozsnyóbánya, Rosenau) ** Vy môžete vyhrať večeru v hodnote 20 € resp. 30 € v ROSE´S IRISH PUBE ROŽŇAVA ak nám spravne odpoviete na súťažnú otázku. Irish Pub si predsa TY, ten, ktorý sa v ňom zabávaš s kamarátmi a známymi a tým vytvárate príjemnú atmosféru Rose´s Irish Pubu. Navštívte Pub, vychutnajte si dobré jedlo, nápoje a atmosféru, ktorú si tvoríte sami. **

Naše otázky znejú: 1.) Ako sa volal tento pastier, ktorý si postavil potom zo získaného zlata sedem košiarov (salašov) v skutočnosti hradov (tak dobehol kráľa) a najvýznamnejší z nich bol hrad Krásna Hôrka? 2.) Koľko stojí denné menu v Rose´s Irish Pube Rožňava?

Správne odpovede posielajte do18.2.2011 na: „roznava@global24­.sk“ Stačí ak odpoviete správne aspoň na jednu otázku. Ak však správne odpoviete na obe otázky a budete vylosovaný získate večeru nie v hodnote 20 €, ale 30 €.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM