Peter Simon Správy

Stromy po kalamite zmenil šikovný rezbár na krásne súsošie: Anjeli stále žijú

Stormy po ničivej víchrici sa v obci Štítnik rozhodli využiť kreatívnym spôsobom. Na miestnom cintoríne následky živla pripomína súsošie anjelov.

Ilustračný obrázok k článku Stromy po kalamite zmenil šikovný rezbár na krásne súsošie: Anjeli stále žijú
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Ako nás informoval Rudolf Pažitka ml., obcou Štítnik sa v roku 2013 prehnala veterná kalamita, ktorá dostala pomenovanie Žofia. Tá napáchala veľké škody v celom okolí. Smršti sa nevyhol ani miestny cintorín, ktorý tak prišiel o stromy. Poškodených bolo aj viacero pomníkov. Obec sa tam musela popasovať s odstraňovaním škôd, čo trvalo niekoľko mesiacov.

Miesty obyvateľia však prišli s nápadom, ako využiť dreviny, ktoré boli síce poškodené, no dali sa využiť aj na niečo iné ako výrub. S ich nápadom oslovili šikovného stolára a rezbára z nášho okresu, ktorý neváhal a pustil sa do zhotovenia diela. Stromy tak dostali nový vzhľad pomocou rúk Rudolfa Pažitku ml. „S nápadom vytvoriť tieto drevené sochy zo stromov ma oslovila rodina Gallová z obce Štítnik. Nechal som si to prejsť hlavou a následne som sa pustil do realizácie tohto projektu. V prvej fáze som zhotovil návrh, ktorý som predložil na obecnom úrade. Po doladení niekoľkých detailov som sa mohol pustiť do práce,“ uviedol v rozhovore Pažitka ml.

Ako ďalej informoval, práce boli o to náročnejšie, že tie smreky ešte žijú. No náročné boli aj horúčavy, keďže svoje dielo zhotovoval priamo na cintoríne, pod holým nebom. „Súsošie anjelov som vytváral priamo na mieste. Kríž a tabuľa s nápisom je už zhotovená v dielni a následne domontovaná na mieste. Tabuľa s vyrytým nápisom a spomienkou na víchricu je vyrobená z dubového dreva. Je to oveľa vhodnejšie na rezbárstvo,“ dodal Pažitka ml.

Pomník na cintoríne by mal vydržať dosť dlhú dobu, ale netreba zabúdať na starostlivosť a postupné nátery.

Zaujímavosťou celého projektu je vyrezávanie do stromov, ktoré ešte žijú. Naša otázka hneď smerovala na fakt, či budú ešte rásť. Rezbár nás ujistil, že tento typ stomov už nie. Sú však iné, ktoré na takýto druh rezbárstva nie sú vhodné, kedže znova rastú.

Stromy zmenil šikovný rezbár na anjelov
4
Galéria
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM