Radka Deckerová Kultúra

Skupina Stromíš z Vlachova reprezentovala Gemer na celoslovenskej súťaži

Minulý víkend vyvrcholilo úsilie najlepších folklórnych skupín na celoštátne prehliadke Nositelia tradícií v Dolnej Súči. Do súťažnej časti postúpilo 16 folklórnych skupín z celého Slovenska, ktoré boli najúspešnejšie v krajských kolách.

Ilustračný obrázok k článku Skupina Stromíš z Vlachova reprezentovala Gemer na celoslovenskej súťaži
Foto: Radka Deckerová

Medzi nimi nechýbal ani zástupca nášho okresu – folklórna skupina Stromíš z Vlachova, ktorá sa minulý rok stala laureátom v Košickom kraji s programom „ Priadky u Šafárov„ . Konkurencia bola silná, úroveň vysoká. Zúčastniť sa celoslovenského kola je snom viacerých súborov, skupín i jednotlivcov aj v iných oblastiach nielen vo folklóre.

„Osobne som rada, že za posledných 10 rokov je to už tretí kolektív, ktorý na najvyššom fóre v tejto postupovej súťaži reprezentoval okres a Gemer, a to aj úspešne (koná sa každé tri roky). Strieborné pásmo, ktoré získal Stromíš bolo možno pre niektorých sklamaním, lebo jeho členovia cítia, že majú na viac. Samotné vystúpenie malo rýchly spád a to bolo na škodu veci, ale zapracovala tréma. Veď väčšia časť tohto kolektívu bola prvý krát na takom významnom podujatí a plne si uvedomovali zodpovednosť za svoj výkon“ prezradila Mária Ferencová z GOS.

Hodnotenie poroty, ktorá pozostávala zo siedmych členov, významných osobností slovenského folklóru, bolo veľmi kladné. Pochvalne sa vyjadrila o tom ako bola téma priadok spracovaná. V programe boli zastúpené takmer všetky aktivity – hlavne hry mládeže, tanec a zábava, ktoré tvorili základ slovenských priadok. Bolo to vyvážené číslo, veľmi dobrí aktéri, nové krásne piesne, ich interpretácia, veľmi pekná a vhodná úprava, kroje a doplnky. Potvrdzujú to aj ocenenia, okrem zaradenia skupiny v pásme jej bola udelená zvláštna cena a ocenenie pre p. Mgr. Juraja Kováča za dlhoročnú zberateľskú prácu a propagovanie miestnej tradície.

Umiestnenie folklórnej skupiny Stromíš v striebornom pásme je úspechom pre celý gemerský folklór a výzvou do ďalšej činnosti, ako pre tento kolektív, aj pre ďalšie naše súbory a skupiny. Je potrebné si viac veriť a systematickou činnosťou sa naozaj dá presadiť aj takej silnej konkurencii. Naše skupiny majú vo svojich obciach ešte veľa tém, resp. zvykov a tradícií, ktoré môžu prezentovať, preto verím, že sa budú inšpirovať k ich spracovaniu, a predstavia ich verejnosti ako naše klenoty, ktoré by sme mali naďalej zachovať pre ďalšie generácie.

„Folklórnej skupine Stromíš z Vlachova úprimne ďakujeme za úspešnú reprezentáciu okresu a horného Gemera v tejto prehliadke a prajeme jej členom veľa elánu a radosti v ďalšej činnosti na poli folklóru,“ dodala Ferencová.

Skupina Stromíš z Vlachova reprezentovala Gemer na celoslovenskej súťaži
4
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM