Andrea Mesarčíková Kultúra

Štátna filharmónia pripravuje už 40. ročník organového festivalu

Ako uviedla Jana Šargová zo ŠfK, jubilejný ročník nášho najstaršieho organového festivalu v dňoch 7. až 30. septembra prinesie do Košíc, Spišskej Novej Vsi, Kežmarku, Rožňavy a Popradu osem organových recitálov, symfonický koncert a výstavu obrazov G

Organový festival je zaradený medzi podujatia Roka kresťanskej kultúry a Dní európskeho kultúrneho dedičstva. „Festival otvorí v utorok 7. septembra prominentný nemecký organista Matthias Eisenberg recitálom v Dóme sv. Alžbety. Eisenberg pôsobil ako sólo-organista v prestížnom Gewandhaus a Bachovho orchestra v Lipsku. V Košiciach a v repríze v Spišskej Novej Vsi uvedie technicky mimoriadne náročný, ale poslucháčsky pútavý program s dielami J. S. Bacha, Franza Liszta, Roberta Schumanna, Jozefa Grešáka a Maxa Regera,“ informovala Šargová.
Ďalším hosťom festivalu bude český organista Jaroslav Tůma, ktorý je žiadaným koncertným hráčom, autoritou v interpretácii starej hudby a uznávaným pedagógom. Program jeho koncertov v Košiciach a v Kežmarku je pestrý, so skladbami od obdobia baroka až po diela 20. storočia.
Zuzana Ferjenčíková – absolventka Vysokej školy múzických umení v Bratislave, ktorá v súčasnosti pôsobí vo Viedni ako organistka benediktínskeho opátstva Schottenstift – odohrá koncert v Kostole sv. košických mučeníkov na košickom sídlisku Nad jazerom a aj v Katedrále Nanebovzatia Panny Márie v Rožňave.
Popredný poľský organista Józef Serafin je profesorom organovej hry na Hudobnej akadémii Fryderyka Chopina vo Varšave a na Hudobnej akadémii v Krakove. Vyučoval na univerzitách v Japonsku a Spojených štátoch amerických, viedol majstrovské kurzy v Soule, pravidelne koncertuje v Európe, v Ázii aj v zámorí. V rámci festivalu sa predstaví koncertom v košickom Dóme sv. Alžbety a v Konkatedrále Sedembolestnej Panny Márie v Poprade.
„Slávnostný záverečný koncert v podaní ŠfK pod taktovkou francúzskeho dirigenta Mishu Katza ponúkne skvelý program. Beethovenovu 8. symfóniu, poslucháčsky vďačný neskororomantický Rheinbergerov 2. organový koncert v podaní britského majstra Rogera Sayera a monumentálnu Predohru 1812 P. I. Čajkovského,“ povedala ďalej Šargová. Organizátori festivalu podľa nej veria, že program, ktorý pripravili, zaujme široké publikum a košickej filharmónii sa podarí zachovať stúpajúcu krivku návštevnosti festivalu. „Napokon, len niekoľkokrát do roka majú Košičania príležitosť počuť dómsky organ v celej jeho zvukovej nádhere a bohatstve, keď ho rozozvučia majstri organovej hry na svojich koncertoch,“ pripomenula Šargová.
Štyridsiaty Medzinárodný organový festival Ivana Sokola sa koná pod záštitou ministra kultúry a cestovného ruchu SR, s finančnou podporou Ministerstva kultúry a cestovného ruchu SR, mesta Košice a jednotlivé koncerty s podporou zahraničných kultúrnych inštitútov.

Zdroj TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM