Peter Simon Kultúra

Srbskí umelci v našom meste: Prezentovali obrázky ktoré pohladia dušu

V priestoroch Galérie Baníckeho múzea a v spolupráci s Galériou insitného umenia v Kovačici sa vo štvrtok 4. augusta 2016, konala vernisáž výstavy Život slovenského sedliaka na Dolnej zemi.

Ilustračný obrázok k článku Srbskí umelci v našom meste: Prezentovali obrázky ktoré pohladia dušu
Zdroj: Banícke múzeum Rožňava

Početných prítomných privítal riaditeľ Baníckeho múzea v Rožňave Pavol Lackanič. Slovo odovzdal múzejnej pedagogičke Gabrielle Badin, ktorá prítomných previedla životom oboch insitných vystavujúcich umelcov, ale aj o Kovačickej škole insitného umenia. Ako informovala Gabriella Badin z múzea, o Kovačici ako takej a o činnosti Slovákov v nej informoval prítomných podpredseda Matice Slovenskej v Srbsku, Pavol Baláž. Slova sa ujali aj vystavujúci umelci Ján Žolnaj a Jozef Haviar, ktorí poďakovali nie len Baníckemu múzeu v Rožňave za možnosť vystavovať, ale aj prítomným za ich čas. Vernisáž obohatil o hru na fujare a harmonike Štefan Lipták.

„Vznik Galérie insitného umenia v Kovačici môžeme datovať do tridsiatych rokov minulého storočia. Ako Galéria insitného umenia pôsobila od roku 1955 do roku 2008. Od roku 2008 pôsobí ako Galéria insitného umenia Kovačica. Ako členské dostáva galéria každoročne jeden obraz od každého člena, toho času vlastní už 521 obrazov. Pod pojmom insitné umenie (naivné umenie) chápeme kategóriu neprofesionálneho výtvarného prejavu. Jeho vznik môžeme datovať do začiatku 20. storočia vo Francúzsku,“ spresnila Badin.

Ako dodala, že z lona Kovačickej školy insitného umenia v Srbsku vzišiel veľký počet plodných umelcov. „Sme radi, že po minuloročnej výstave predstaviteľov tejto maliarskej školy, Jána Cicku a Jozefa Hajka, môžeme predstaviť ďalších významných umelcov Jána Žolnaja a Jozefa Havjara,“ hovorí Gabriella Badin.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM