Radka Deckerová Iné športy

Spoveď mladého bikera Tomáša Popoviča

Tomáša, nádejného freestyle bikera sme vyspovedali, porozprával nám o svojich začiatkoch, pádoch a úspechoch.

Ilustračný obrázok k článku Spoveď mladého bikera Tomáša Popoviča
Foto: Radka Deckerová

Kedy si dostal svoj prvý bicykel? A aká bola jeho cena?
Svoj prvý bicykel na tento šport som dostal keď som mal asi 11 rokov, no vtedy ma to držalo len veľmi krátko. Vydržal som asi tak 3 mesiace, v 12 tich ma to chytilo znovu a drží ma to dnes. Bol to bicykel, ktorý v tej dobe stál okolo 7 500 sk.

Od koľkých rokov sa venuješ freestyle bicyklovaniu?
Venujem sa tomuto športu už 3 roky teraz beží štvrtý a nevymenil by som ho za nič.

Skúšal si aj nejaké iné športy?
Už od malička som bol neposedný čo znamená, že koníčky som dosť striedal. Vyskúšal som basketbal, futbal a veľa ďalších, ale po chvíľke ma prestali baviť.

Aký bol tvoj najhorší pád? A ak bol nejaký aké si mal následky?
Pádov bolo nespočetne veľa, samozrejme každý kto niečo robí vie, že to patrí ku tomu. Je možné, že keby tam nebol ten adrenalín asi by ma to ani nebavilo. Najhoršie zranenie bolo koleno, nebol to pád iba mi ho skrútilo. Mám zničený meniskus, ktorého v decembri ma čaká operácia.

Je na Slovensku veľká konkurencia v tomto športe?
Keď som začínal veľmi som do toho nevidel. Čím ďalej táto komunita rastie a čím ďalej je viac lepších a mladistvých jazdcov, tým sa pomaly, ale isto začínajú na Slovensku odjazďovať veci na profesionálnej úrovni. Čo znemená, že konkurencia v mojom veku zatiaľ nie je veľká, ale silná.

Tvoj najväčší úspech, ktorý si dosiahol?
Môj najväčší úspech je zatiaľ, že som dobehol chlapcov, na ktorých som sa pozeral a nechápal som ako robia triky na bicykli.

Podporujú ťa rodičia a tvoje okolie vtom čo robíš? Ako to berú?
Rodičia ani nie, skôr mamina keďže otec s nami nežije. Mama ma veľmi zo začiatku nechcela podporovať lebo zo začiatku som tie aktivity dosť striedal. No keď ma to už držalo dlhšie začala mi dávať nejaké peniaze do bicykla a psychicky dosť podporovať. Teraz je na mňa hrdá každý deň aj keď som v podstate ešte nič nedokázal. Taktiež nesmiem nespomenúť maminho manžela, ktorý ma vtom taktiež podporuje psychicky či fyzicky. Zvykne ma odviezť do nejakého cudzieho mesta, aby som zajazdil alebo pri tvorbe prekážok, ktoré si viem presunúť pred dom na cestu. U kamarátov je to tak, keď sa zdržiavam v spoločnosti bikerov je to normálna vec. Keď som v spoločnosti svojich kamarátov, ktorí nejazdia tak to berú tak, že sa im to páči a to je asi tak všetko.

Ak by niekto chcel začať, koľko stojí taký bicykel a čo je dôležité pri kúpe bicyklu?
V prvom rade keby chcel niekto začať musí si rozmyslieť veľmi či ho to bude baviť, nie je to lacná záležitosť. Aj keď je pravda, že kým nevyskúšaš nezistíš. Väčšinu ľudí odradí tento šport kvôli pádom , takže každý by mal na začiatku sa naučiť padať a až tak sa učiť jazdiť. Na začiatok preto každému odporúčam chrániče lebo na začiatku sú pády fakt dosť zlé. Preto na chráničoch netreba šetriť a treba do toho investovať. Ja som ich nenosil a teraz musím ísť na operáciu kolena. Keď niekto chce začať tak bicykel, ktorý ako tak vydrží a je aj celkom ľahký a geometricky dobrý tak začína na nejakých 500 eurách.

Koľko hodín venuješ jazdeniu?
Koľko hodín to fakt neviem, keď mám voľné dni a som s kamošmi čo ma s nimi baví byť vonku tak je to zhruba od 13:00 do nejakej 22:00.

Aké sú tvoje plány do budúcna?
Čo by som si momentálne tak najviac prial a bol by som rád, keby som sa tomuto športu venoval navždy. Predpokladám, že keď budem starší tak sa zmenia aj priority v mojom živote, ale pri bicyklovaniu by som chcel ostať. A vtomto športe od začiatku čo ho robím tak snívam, že budem jazdiť za jednu poprednú značku. Zatiaľ je ten sen ešte ďaleko, ale tvrdo na tom pracujem . Nechcem si niekedy v budúcnosti vyčítať, že som preto neurobil maximum.

Fotogrfia ešte z dlhými vlasmi, dnes má Tomáš už letný zostrih. :)
Foto: facebook.com

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM