Peter Simon Kultúra

Sneh, ľad a adrenalín: Filmový festival zavítal aj do Rožňavy

Zima pomaly prichádza a jej príchod už tradične predznamenáva prehliadka najlepších zimných filmov Snow Film Festu vo viac než 200 českých a slovenských mestách. Aj pre Rožňavčanov organizátori pripravili filmy o extrémnom lyžovaní, skialpinizme, zimných expedíciách a ďalších extrémnych radovánkach.

Ilustračný obrázok k článku Sneh, ľad a adrenalín: Filmový festival zavítal aj do Rožňavy
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Ako informovala Anežka Kleinová z Gemerského osvetového strediska v Rožňave, milovníci snehu, ľadu a zimných športov sa mohli tešiť na celovečerné pásmo tých najúspešnejších filmov, ktoré boli ocenené na prestížnych svetových festivaloch, ale aj zaujímavé expedičné filmy z českej a slovenskej kotliny. „S aktérmi jednotlivých snímok zažili diváci prostredníctvom filmového plátna extrémne situácie počas polárnych expedícií, neopakovateľné momenty zdolávania tých najťažších prekážok, ktoré možno odhalia prečo sa často vydávajú za hranice svojich možností, na hranici života a smrti,“" prezradila Kleinová.

Filmový festival sa uskutočnil v Rožňave v piatok 6. novembra 2015 a počas niekoľkých hodín si približne šesťdesiat divákov mohlo vychutnať viacero zaujímavých snímok.

Spomenúť môžeme film The Pamir Game, kde sa skialpinisti vydávajú na najvyššiu horu bývalého Sovietskeho zväzu Pik Komunizmu (7495 m) v tadžickom Pamíre, ale ich výstup zastaví obrovská lavína. Čo robiť keď sa stretnete s lavínou, prídete o výstroj a vaša vysnená misia je stratená? Vymyslíte si nový cieľ, pri ktorom si opäť budú všetci klopať na čelo!

Skrotiť Neskrotnú Antarktídu sa rozhodol horolezec a dobrodruh Mike Libecki, ktorý často spolupracuje s National Geographic. Plán bol nájsť najväčšiu koncentráciu doposiaľ neobjavených vrcholov a v oblasti uskutočniť toľko prvovýstupov, koľko drsné antarktické počasie a kondícia lezcov dovolia.

Dokumentarista Tomáš Galásek vo filme Few Days sleduje dve skupiny českých freeskiingových jazdcov, pričom obe majú rovnaký cieľ, avšak rozdielny spôsob jeho zdolania. Ich prístup k horám ukazuje jednu spoločnú vášeň: slobodu a čerstvý prašan. Na heliskiing vo Švédsku sa vydal okrem iných Robin Kaleta spolu s českým olympionikom Ondrejom Bankom.

Arrowhead 135 je názov filmu režisérky a lezkyne Brendy Piekarsky, ale tiež názov ultramaratónu naprieč severnou Minessotou, ktorý patrí medzi päťdesiatku najnáročnejších pretekov na svete. Donútit zmrznuté telo k zdolaniu 135 míľ na snežnom bycikli, bežkách, alebo pešo za 60 hodín v mrazoch –48 °C totiž nie je žiadna hračka.

Obrazom: Sneh, ľad a adrenalín: Snow Film Fest 2015
8
Galéria
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM