Peter Simon Správy

Smutné zábery na našu niekdajšiu pýchu: No slová Františka Jozefa zahrejú aj teraz!

Naše okolie ponúka naozaj krásne prírodné zákutia. No náš kraj bol kedysi známy široko ďaleko aj hospodárskou vyspelosťou.

Ilustračný obrázok k článku Smutné zábery na našu niekdajšiu pýchu: No slová Františka Jozefa zahrejú aj teraz!
19
Galéria
Zdroj: Čierne diery

Východ Slovenska je plný krás a bohaté zážitky nám ponúkajú aj lokality neďaleko Rožňavy. Inšpirujte sa našimi tipmi v seriáli o najzaujímavejších historických stavbách v okolí Rožňavy. Niektoré už chátrajú, avšak o to sú pre oko nadšenca zaujímavejšie. K väčšine sa môžete vybrať aj vy, a tak sa aspoň kúsok preniesť do časov minulých.

Náš Gemer sa v minulosti preslávil baníctvom a ťažbou železnej rudy, a práve to bol začiatok príbehu, ktorý sa odohral v starej budove, ktorú vám teraz predstavíme. Nachádza sa neďaleko Rožňavy, niekoľko kilometrov smerom na Košice.

Znie to až neuveriteľne. V Drnave neďaleko Rožňavy vybudovali Andrássyovci najlepší železiarsky komplex v Uhorsku. Bol považovaný za vzor vtedajšej éry hutníctva.

Gróf Juraj IV. Andrássy zveľaďoval podnik na základe poznatkov získaných v rámci študijných ciest v zahraničí. Na stavbu pece si najal podľa prameňov anglického odborníka.

„O vysokej úrovni svedčí aj fakt, že práve tu v roku 1844 odliali nosníky a hlavné časti pre Széchenyiho reťazový most spájajúci Pešť s Budínom, ktorý postavili podľa projektu anglického inžiniera Williama T. Clarka. Po vykonaní prísnych technických skúšok porazila Drnava zahraničnú konkurenciu a pri výrobe spracovávala železo dovezené z Anglicka,“ informujú na svoje oficiálnej facebook stránke Čierne diery.

Nový most sa stal symbolom Budapešti a traduje sa, že keď po ňom prvýkrát prešiel cisár František Jozef I., označil Drnavu za „Malú Pešť (Kispest)“. V hlavnom meste Uhorska hlásalo slávu gemerského železa aj zábradlie dunajského korza či kandelábre s nápisom DERNŐI VASGYÁR (Drnavská železiareň).

Dnes je však realita o dosť iná. Z rozsiahleho komplexu nezostalo skoro nič. Jedna opustená budova. Aby sa zas na históriu tejto dedinky pri našom meste nezabudlo, pred istým časom upravilo okolie a samotný vstupný portál do štôlne Dionýz, ktorá sa nachádza len kúsok od spomínanej historickej budovy.

Obrazom: Drnavská železiareň
19
Galéria
Zdroj: Čierne diery
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM