Peter Simon Správy

Slovenský rekord vo vrecku: Laco však čaká na svetový, Budhov má ako maku!

Rožňavčan Ladislav Hlavács opäť ukázal, že jeho vášeň ho baví. Prekonal minuloročný rekord v zbierke sošiek Budhu. Čaká na zápis do knihy svetových rekordov. Ako nám povedal, v zbierke má mini Budhu a aj takého, ktorý rastie!

Ilustračný obrázok k článku Slovenský rekord vo vrecku: Laco však čaká na svetový, Budhov má ako maku!
21
Galéria
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

V priestoroch historickej radnice v Rožňave sa v piatok 9. decembra 2016 uskutočnil zápis do Knihy slovenských rekordov s najväčšou zbierkou sošiek Budhu. Ladislav Hlavács (43) z Rožňavy sa tejto záľube venuje už desiatky rokov. Podujatie sa uskutočnilo v spolupráci s mestom Rožňava a Domom Matice slovenskej v Rožňave.

Hlavács prekonal svoj minuloročný rekord, kedy vlastnil 119 sošiek. Teraz ich bolo omnoho viac, presnejšie 383 kusov, avšak na podujatí obdržal ešte jedného. Takže jeho výsledná momentálna zbierka činí 384 sošiek. Výstavu si môžete pozrieť do 16. decembra 2016. Rekordman samozrejme obdržal aj certifikát. Ten mu odovzdal Igor Svítok, zakladateľ Knihy slovenských rekordov.

V Rozhovore nám prezradil aj to, skade sošky získava a ktorú si cení najviac.

Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Ako prezradil vášnivý zberateľ, Rožňavčan Ladislav Hlavács (43), táto zbierka vznikla približne v 95.-tom roku tým, že dostal jedného Budhu do daru ako bytový doplnok. Vtedy mu bola vnuknutá myšlienka, že by ich mohol zbierať ďalej.

„Trvalo to vyše dvadsať rokov, kým sa táto zbierka dostala do podoby, ktorá je momentálne vystavovaná. Zbiera sa zovšadiaľ, či som to dostal ako dar k Vianociam, k narodeninám, k meninám alebo k inému sviatku. Viac menej som kupoval nejaké kusy aj sám pre seba. Je to potešenie, hobby, koníček,“ uviedol pre náš web Hlavács.

Rekord prelomil s množstvom 383 kusov, ale mimo zbierky sa nachádza ešte jeden kúsok, ktorý dostal po prelomení rekordu, čiže momentálne na výstave nájdete už 384 kusov. „Nejaké číslo už do budúcna nechcem hovoriť, lebo by som ich nevedel dodržať, aj doteraz sa prekonávali veľkou rýchlosťou, či už to bol môj cieľ dvojnásobku alebo trojnásobku, ktoré som chcel do rekordu doniesť. Tie čísla sa vlastne prekonali veľkým počtom, ale plánujem určite prekonať čísla ako 400, 500 alebo vyššie,“ spresňuje zberateľ.

So svojou zbierkou Budhov sa prihlásil aj o zápis do Guinnessovej knihy rekordov. Úspech zápisu medzi svetové rekordy sa Ladislav Hlavács dozvie približne za niekoľko mesiacov. Tie sú potrebné na spracovanie údajov.

V zbierke najmenší a aj rastúci

Každý jeden je výnimočný, každý je svojský, či už vyobrazením, vyhotovením, materiálom alebo pôvodom. Samozrejme vlastní aj cenné kúsky. V zbierke má Budhu, ktorý rastie a niekoľkonásobne zvýši svoju výšku a veľkosť. „Je to materiálom, ktorý po uložení do vody absorbuje tekutinu a tým pádom narastie na trojnásobok svojej veľkosti, patrí k jedným z mojich cenných kúskov. Ďalší kúsok je, ktorý som si objednal z Číny, je najmenší, má len trinásť milimetrov,“ hovorí Rožňavčan.

Najcennejší od dcéry!

„Môj najväčší Budha má stojedenásť centimetrov. Je to v podstate najväčší kúsok mojej zbierky a zároveň aj najvzácnejší, dostal som ho k narodeninám ako dar od mojej dcéry a má hodnotu jednej rodinnej dovolenky, tak je to najväčšia vzácnosť, či už citovo alebo hodnotou,“ spresňuje Ladislav Hlavács.

Zbierajú toho viacej

Už minulý rok v Rožňave založili neformálne združenie, ktoré na sociálnych sieťach prezentujú ako združenie zberateľstva hocijakých predmetov. „Na základe tohto sme združili nejakých členov, ktorí sa venujú tomu či už je to nejaký ich koníček. Už padlo aj niekoľko rekordov, čo sa týka zberateľstva. Máme tu rekordnú zbierku Budhov, náprstkov alebo hrnčekový dvojrekord. Takouto formou podporujeme jeden druhého,“ dodal na záver pre náš web Ladislav Hlavács z Rožňavy.

Obrazom: Výstava sošiek Budhu v Rožňave
21
Galéria
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM