Miroslav Pomajdík Rôzne

Slovenský raj rieši problém: Lúky s výnimočnou hodnotou zarastajú drevinami

V Národnom parku Slovenský raj riešia dlhodobý problém, čo so vzácnymi lúkami, ktoré nikto neobhospodaruje a pomaly zarastajú lesom. V spolupráci s obcou Vernár a Správou NP Slovenský raj vznikla iniciatíva, ktorá daný problém rieši.

Ilustračný obrázok k článku Slovenský raj rieši problém: Lúky s výnimočnou hodnotou zarastajú drevinami
Zdroj: TASR

Správa NP Slovenský raj aktívne participuje na niektorých trvaloudržateľných hospodárskych projektoch, ktoré napomáhajú k zachovaniu biodiverzity.

Vzácne lúky zarastajú lesom

Spomeňme napríklad aj komunitný projekt obce Vernár. Ide o kataster lúk obce Vernár, kde Správa NP Slovenský raj identifikovala lúky s výnimočnou ochranárskou hodnotou a s vysokou diverzitou a veľkým podielom chránených rastlín.

Problémom je, že tieto lúky postupne zarastajú pre nezáujem hospodáriť na nich, čo je spôsobené ich odľahlosťou, kedy sa nachádzajú v strmých ťažko prístupných kopcoch. Upadá záujem tieto lúky kosiť a pásť tam zvieratá. Tým že sa nevyužívajú, tak tie lúky zarastajú drevinami, vracia sa les a stráca sa biodiverzita. Prostredníctvom projektu sa získali financie a spustila sa reálna práca, ktorá tieto lúky zachraňuje.

Čistenie lúk pomáha aj miestnym obyvateľom

„Riešili sme problém, ako prinavrátiť tie lúky pôvodnému účelu. Prvýkrát sa podarilo do projektu zapojiť aj vlastníkov pozemkov. Ak narástli na tých lúkách stromy z náletu, tak toto sa dá použiť ako palivo, lebo tento región pociťuje nedostatok paliva, občania väčšinou kúria palivovým drevom, tak nás napadla taká myšlienka, že vo vybraných lokalitách urobíme obnovu týchto lúk tak, že ich vyčistíme od náletových drevín. Identifikovali sme vlastníkov, rozpočítali sme ich majetkové podiely a pre týchto vlastníkov sme dali možnosť za zvýhodnenú cenu ( polovičná oproti normálnej cene palivového dreva ) si to drevo kúpiť,“ doplnil Dražil.

Ako nám ďalej povedal, ide o vysokostratovú činnosť, čiže toto drevo nemohli dať vlastníkom zadarmo, lebo ťažba je tam veľmi náročná, inač by si ju pochopiteľne realizovali vlastníci sami.

Čistenie bolo financované z projektu a obec Vernár spravuje fond zo zarobených peňazí z odpredaja dreva, aby bol proces čistenia trvaloudržateľný a neskončil po jeho ukončení. Takto sa získajú financie na opätovné čistenie týchto lúk.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM