Miroslav Pomajdík Správy

Slovenský raj má nového šéfa: Tomáš Dražil prezradil, aké novinky chystá...

Od 1. augusta má Správa NP Slovenský raj nového riaditeľa. Stal sa ním Tomáš Dražil. Vo funkcii zástupcu riaditeľa bude pôsobiť Peter Olekšák. Nový riaditeľ chystá viacero noviniek, medzi ktorými je napr. zriadenie poradného zboru, či dôraz na internetovú stránku a propagáciu parku.

Ilustračný obrázok k článku Slovenský raj má nového šéfa: Tomáš Dražil prezradil, aké novinky chystá...
Foto: Miroslav Pomajdík / Zdroj: Dnes24.sk

Nový riaditeľ je absolventom lesníckej fakulty vo Zvolene a doktorandské štúdium ukončil na Komenského univerzite v odbore ekológia. Do Správy NP Slovenský raj nastúpil v roku 1994 a pôsobí v nej nepretržite až do teraz. Je to jeho zatiaľ jediné zamestnanie v ktorom pôsobil. Na začiatku pracoval na pozícii odborného pracovníka ako lesník, potom ako vedúci odboru a zhruba 10 rokov v pozícii zástupcu riaditeľa.

Mal by vzniknúť poradný zbor

„Správa parku je uznávaná odborná inštitúcia s vysokou profesionalitou, čiže týmto smerom to netreba nijako meniť, ale určite hodlám viacej otvoriť spoluprácu vo vzťahu k regiónu Slovenského raja. Mám na mysli prepojiť a vytvoriť lepšiu spoluprácu hlavne so samosprávami a podnikateľským prostredím,“ povedal riaditeľ NP Slovenský raj Tomáš Dražil.

Prvým oficiálnym krokom po jeho zvolení do funkcie bolo zvolanie pracovného stretnutia, na ktoré si novovymenovaný riaditeľ pozval starostov a primátorov, ktorých katastre sa nachádzajú na území NP Slovenský raj. Počas stretnutia sa prejednali spoločné vízie a riaditeľ načrtol starostom svoje zámery a plány. Na lepšie skoordinovanie spolupráce predostrel svoj návrh na zriadenie poradného zboru pri Správe NP Slovenský raj, ktorá by bola zložená zo zástupcov samospráv nachádzajúcich sa v katastri Slovenského raja, podnikateľov, či zástupcov z oblastných organizácií cestovného ruchu.

Tomáš Dražil tiež prejavil ochotu, aby sa Správa NP Slovenský raj stala aj exkluzívnym členom v oblastnej organizácii cestovného ruchu Mikroregión Slovenský raj. To by znamenalo, že si nenárokujú na hlasovacie právo v organizácií a boli by jej akýmsi poradným hlasom. Hlavnou myšlienkou vstupu je hlavne skoordinovanie spoločných krokov, lebo nový riaditeľ vidí veľké rezervy v turistickej oblasti, ako je napr. zlé prepojenie turistických chodníkov, slabá propagácia…

Vznikne atraktívna webová stránka Slovenského raja

Do konca augusta by mala vzniknúť atraktívna webová stránka Správy NP Slovenský raj, ktorá bude prepojená so sociálnymi sieťami. „Ako prvé chceme spojazdniť našu webovú stránku, kde ochrana prírody nie je momentálne dostatočne reprezentovaná. Mám na mysli hlavne lokálnu ochranu prírody v Slovenskom raji. Chceli by sme urobiť praktickejšiu webovú stránku, na ktorej bude hlavnou prioritou spustenie aplikáciu s preklikom na facebook. Chceme, aby sa rozvinula široká diskusiu verejnosti, ktorú by na našej stránke a na FB spravoval náš profesionálny zamestnanec. Sme otvorení názorom verejnosti a hlavné je dať ľuďom tie dôležité informácie o NP Slovenský raj aj s každodennými praktickými odporúčaniami, napr. kde sa dá ísť a kde momentálne nie, ponúknutie odporúčaných túr…,“ doplnil Tomáš Dražil.

Tento rok uplynulo 25 rokov od vyhlásenia NP Slovenský raj, ktorý bol založený už v roku 1988. K tomuto výročiu tento rok plánujú ochranári usporiadať netradičný pracovný seminár v prírode. „Na budúci rok nás čaká 50. výročie ochrany prírody v Slovenskom raji, ktorý bol vyhlásený za Chránenú krajinnú oblasť už v roku 1964. Dlhšie chránené sú už iba Vysoké Tatry. Plánujeme zorganizovať odbornú vedeckú konferenciu," uzavrel Tomáš Dražil.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM