Peter Simon Správy

Šľachetný čin mladých Rožňavčaniek: Pomohli rodine v núdzi, ktorú nepoznajú

Dvadsaťtri eur mesačne. To je suma, z ktorej musí žiť trojčlenná rodina zo Svätého Petra. Po náhlej chorobe živiteľa rodiny je to ich jediný príjem. Slečny z Rožňavy táto informácia natoľko zarmútila, že sa rozhodli pomôcť. Čítajte viac.

Ilustračný obrázok k článku Šľachetný čin mladých Rožňavčaniek: Pomohli rodine v núdzi, ktorú nepoznajú
Zdroj: Dnes24.sk

Život v dnešnej dobe nie je taký jednoduchý, ako si to väčšina ľudí predstavuje. To je aj prípad rodiny zo Svätého Petra, ktorá je odkázaná na iných. Pomoc je o to krajšia, keď príde spontánne. Mladé slečny z nášho mesta sa rozhodli pomôcť rodine, aj keď ju nikdy nevideli.

Hlavnou iniciátorkou je Lenka Lerchová. Tá nám prezradila, že sa o rodine dozvedela z médií, kde bolo spomenuté aj to, že hlava rodiny Miroslav celý život športoval, nepil a nefajčil. Napriek tomu je momentálne odkázaný na invalidný vozík. A na pomoc štátu. Tá však zatiaľ neprichádza. Úrady ich odmietli. To, čo dostávajú, je 23-eur rodičovský príspevok, lebo majú maloletého syna. Práve tomu sa slečny rozhodli nakúpiť veci, ktoré využije. „Najprv som rozmýšľala, že tejto rodine pomôžem sama, no potom som sa rozhodla opýtať kamarátok, či do toho nepôjdu so mnou. Predsa viac ľudí dokáže poskytnúť aj väčšiu pomoc,“ uviedla na začiatok rozhovoru Lenka Lerchová.

Rožňavčanky Jozefína Krištofová, Martina Petergáčová, Alexandra Garanová a Monika Czetőová prvýkrát túto informáciu počuli od kamarátky Lenky, neostali ľahostajné a pridali sa. „O možnosti pomôcť som sa dozvedela od Lenky a zaujalo ma to, pretože náš štát nevie pomáhať chorým ľuďom a celá záležitosť ma doslova chytila za srdce. Rozhodla som sa teda, že prispejem aj ja, pretože si neviem predstaviť, aké to musí byť, žiť z 23€ mesačne. A viem, čo znamená nedostať všetko, čo chceme“ prezradila dôvod svojho činu Jozefína Krištofová.

Ako prezradila Lenka Lerchová, prvej o rodine povedala Monike Czetőovej, pretože podobnú bolesť prednedávnom prežívala aj ona. „Išla som za ňou do práce a povedala som jej informácie o tejto rodine. Hneď sme kontaktovali ostatné kamarátky, ktoré by boli spolu s nami ochotné pomôcť a následne sme si vyžiadali adresu rodiny,“ uviedla Lerchová.

„Táto rodina a ich prípad ma neskutočne dojal a dotklo sa ma to až tak hlboko, že som mala potrebu pomôcť. Spája nás už len ten dôvod, že aj moja nebohá mamina tiež bojovala s rakovinou. S tou bojuje práve teraz aj pán Miroslav. Tie drobné, ktoré moja mamina dostávala od štátu, bola fakt smiešna suma,“ zhodnotila Monika Czetőová.

Slečny sa rodine a hlavne maloletému chlapcovi rozhodli nakúpiť veci, ktoré sú pre rodinu finančne náročné a ktoré využije. „Zorganizovali sme medzi sebou zbierku a snažili sme sa nakúpiť základné pomôcky, ktoré každý žiak potrebuje. S týmto nápadom prišla Monika, nakoľko z našich finančných situácií si nemôžeme dovoliť poslať peniaze a preto sme sa rozhodli pomôcť týmto spôsobom. Chlapcovi sme zabezpečili školské pomôcky, aby sa vedel vzdelávať a tým uľahčiť aspoň trošku aj situáciu rodičov,“ prezradila Lenka Lerchová. Tieto nakúpené veci sú aj podľa slov Alexandry Garanovej to najvhodnejšie, čím mohli a dokázali pomôcť.

Pre tento šľachetný čin sa rozhodli Rožňavčanky spontánne a čo do tohoto všetkého očakávajú? „Samozrejme nič. Viem, že sú vďační a to mi stačí. Otec ma naučil, konaj dobro a dobro sa ti vráti,“ prezradila Lenka Lerchová.

„Neočakávam od toho nič, len dúfam, že sme rodine spravili radosť. A že sa chlapčekovi náš balík bude páčiť,“ dodala Jozefína Krištofová.

„Ja od pomoci taktiež nič neočakávam. Mne spravilo radosť to, že som mohla niekomu inému spraviť radosť ja. Ale myslím si, že ľudom v takejto situácii by sa malo pomáhať, pretože si to zaslúžia,“ prezradila Alexandra Garanová.

„Chceli sme len spraviť radosť rodine, ktorá to naozaj potrebuje a ich jediné ďakujem nám úplne stačilo. A myslím si, že to sa nám aj vďaka dievčatám a môjmu priateľovi Daliborovi podarilo,“ dodala na záver rozhovoru Monika Czetőová.

Foto: Monika Czetőová

Šľachetný čin Rožňavčaniek: Pomohli rodine, ktorú nepoznajú
6
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM