Peter Simon Rôzne

Skúška dospelosti už odštartovala: Reportáž z prvého dňa maturít na obchodnej v Rožňave

Skúška dospelosti čaká aj tento týždeň nejedného študenta strednej školy. My sme sa boli pozrieť, aká atmosféra vládne na Obchodnej Akadémii v našom meste.

Ilustračný obrázok k článku Skúška dospelosti už odštartovala: Reportáž z prvého dňa maturít na obchodnej v Rožňave
Zdroj: Dnes24.sk

Sústredené tváre, opakovanie maturitných tém a hlavne nervozita vládla počas našej návštevy na chodbách obchodnej v Rožňave. Pred triedami stáli študenti a čakali na to, aby ukázali, čo sa za štyri roky naučili. Zaujímalo nás, ako maturanti prežívali akademický týždeň, aj to, z čoho majú najväčší stres.

Interná forma ústnej maturitnej skúšky začala v pondelok 25. mája v priestoroch školy srdečným privítaním maturantov. Tesne pred budovou školy sa prítomným obchoďákom a predsedom maturitných komisií prihovoril aj riaditeľ školy Viktor Baláž, ktorý vo svojej reči nezabudol popriať študentom veľa šťastia v skúške dospelosti. „Momentálne na našej škole maturuje v priebehu tohto týždňa dokopy 74 študentov. Zahrnuté sú štvrté ročníky klasických odborov našej školy a aj 5. ročník bilingvalistov. Okrem toho maturujú zo slovenského jazyka aj bilingvalisti štvrtého ročníka v počte 19 žiakov, keďže toto štúdium je 5-ročné, no ako minulý rok, slovenčinu majú už v štvrtom a tým končia tento predmet. V piatom ho už nemajú,“ prezradil pre náš web riaditeľ školy Viktor Baláž.

Ako sme ďalej zistili, na Obchodnej akadémii v našom meste sa maturuje do štvrtku. V piatok sa už študentom slávnostne odovzdávajú maturitné vysvedčenia. Prvý krát sa na škole maturuje v rámci odborného predmetu bilingválneho štúdia v anglickom jazyku, z predmetu podniková ekonomika. „Je to prvýkrát vôbec v histórii aj východoslovenského kraja. Naši študenti budú prví, ktorí tento predmet v rámci štúdia absolvujú. Ako som sa dopočul, študenti sú radi, že sa im aj týmto otvára neznámy trh práce.“ zdôraznil Baláž.

Maturuje sa aj z ruského jazyka

Zhodou okolností bilingválni študenti maturujú aj z ruštiny. O tento jazyk v rámci druhého voliteľného predmetu prejavilo záujem až 13 študentov z celkového počtu 21. „Jedná sa o dobrovoľnú maturitnú skúšku. Okrem anglického maturujú aj z ruského jazyka,“ dodal riaditeľ školy Viktor Baláž.

Zažívajú stres

Ako nám prezradila maturantka Michaela Domiková, akademický týždeň bol krátky. „Snažila som sa pripraviť čo najlepšie. Čo všetko viem sa uvidí už onedlho. V noci som nevedela poriadne spať, bola som v strese,“ povedala s úsmevom Michaela. Ako pre náš portál prezradila, najmenší stres má z angličtiny a slovenčiny. A naopak, najväčší, z podnikovej ekonomiky, ktorá je pre ňu ťažká. „Po škole by som šla skôr pracovať niekde do zahraničia, no to sa ešte uvidí,“ dodala tesne pred skúškou dospelosti študentka Michaela Domiková.

Tesne pred vstupom do maturitnej miestnosti sme odchytili ďalšieho maturanta a boli sme zvedaví na jeho pocity. „Stres a nervozita. Idem maturovať zo slovenčiny – čo je pre mňa najväčší stres. Dúfam, že sa stihlo za tie roky na mňa niečo nalepiť,“ povedal tesne pred vstupom do maturitnej miestnosti Mikuláš Gregor.

Aj Laura čakala na maturitnú skúšku zo slovenčiny. Akademický týždeň podľa jej slov celkom zvládla. „Noc pred maturitnou skúškou som prežívala v pohode. Spala som normálne a stres pocítim, až keď vstúpim do miestnosti,“ prezradila s úsmevom mladá študentka Laurka Volčková.

Na maturu som sa snažila pripraviť čo najlepšie. Stres som až tak nepociťovala a spala som práveže dobre. Dnes mám slovenčinu, v utorok nemčinu a v stredu ekonomiku. Z nemčiny by som si rada vytiahla tému ako moja rodina, bývanie a naopak dúfam, že si nevytiahnem tému ako veda a technika," prezradila študentka Nikoleta Černajová.

Skúška dospelosti prebieha do piatej poobedia a študenti majú na každom predmete po vytiahnutí otázky 20 minút na prípravu a 20 minút na odpoveď. Vyberať si môžu z 30 maturitných tém z každého predmetu.

Maturantov tesne pred skúškami si môžete pozrieť v našej fotogalérii.

Maturanti z Rožňavy obrazom
9
Galéria
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM