Peter Simon Správy

Školáčka z Rožňavy ukázala veľké srdce: Katka nominovaná na Detský čin roka!

Príbeh mladej Katky z Rožňavy si vyslúžil nomináciu na Detský čin roka. Prečítajte si ho.

Ilustračný obrázok k článku Školáčka z Rožňavy ukázala veľké srdce: Katka nominovaná na Detský čin roka!
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Zdá sa, že dobrí ľudia sa nájdu aj v našom meste. Dôkazom toho je aj mladá školáčka Katka Viziová zo ZŠ Zláta 2 v Rožňave. Jej dojímavý príbeh zaujal aj pedagogičku Ľubicu Birkovú.

Aj deti vedia skutky, ktoré si zaslúžia byť ocenené. Na to u nás myslí projekt Detský čin roka, ktorý tento rok napíše už svoju 17. kapitolu a jeho partnerom je opäť organizácia Ľudia Ľuďom. V každej zo siedmich kategórii je päť nominovaných skutkov, pričom zastúpenie má aj Rožňava. V kategórii Pomoc ľuďom ide o skutok, ktorý vykonala Katarína Viziová, žiačka 7. triedy, ZŠ Zlatá 2, Rožňava.

Tá sa obetavo starala o svoju susedku – babku Katku. Jej príbeh je však viac než dojímaný. O zverejnenie sa postarala pedagogička Ľubica Birková.

Ako sa píše v liste, mladá školáčka Katka je šikovné, láskavé, empatické dievča ochotné pomôcť tam, kde je to potrebné. V roku 2010 sa s mamkou a 3 ročným bratom vrátili z Českej republiky späť do rodnej Rožňavy, aby sa postarali o prababičku.

„Robila babičke doprovod na krátke prechádzky alebo na dvor, keď už babku prestali poslúchať boľavé nohy. Na lavičke im robili spoločnosť susedky. Medzi nimi aj teta Katka. Teta, ktorá ovdovela, bývala vo vedľajšom vchode a Katka s Erikom boli pre ňu rozptýlením. Teta Katka sa stala členom ich rodiny, a keď došlo k neodvratnému, Katkina babička zomrela, stala sa „teta” Katka náhradnou babkou. A to doslova so všetkým, čo slovíčko „babka“ prináša,“ píše sa v nominácii.

Prešli roky a z Katky sa stala šiestačka a z Erika tretiak a zrazu sa babka Katka začala meniť pred ich očami, veľmi schudla, bola často unavená, vyčerpávali ju aj najmenšie aktivity. Postúpila niekoľko vyšetrení a záverom bola vážna choroba. Babka veľmi ťažko niesla svoju chorobu, ale Katkina dennodenná prítomnosť, pomoc v podobe upratovania, doprovodu na nákupy, prechádzky jej dodávali aspoň na pár chvíľ silu. Katka hneď zo školy utekala za babkou zistiť, čo potrebuje, aby jej to zabezpečila. Mamka Katku naučila ako babku polohovať, ako jej pomôcť s hygienou.

„Zabezpečovala jej nákupy, chodila k lekárke pre recepty. Učila sa u nej, čítala jej knižky, časopisy. Kŕmila ju, keď sama babka nevládala. Všetko toto niesla veľmi statočne a doma neraz plakala do vankúša. Nakoniec sa babka dostala do stavu, keď už musela ísť do nemocnice. Katka, pokiaľ bolo možné, chodila denne za babkou. Nosila jej ovocie, jogurty, nápoje a jej obľúbenú kávičku. Postupne Katku rodina pripravovala na fakt, že babka sa už z nemocnice nevráti,“ informuje stránka detskycin.sk

Celý príbeh mladej školáčky Katky si môžete prečítať TU.

Hlasovať môžete aj vy

Rozhodnúť o víťazovi ankety Detský čin roka 2017 môžete aj vy, a to prostredníctvom online hlasovania. Hlasovať môžete do 30. novembra 2017. Víťazom ankety sa stane ten malý-veľký hrdina či hrdinovia, ktorých príbeh získa najväčšiu podporu hlasujúcich. Víťazný skutok dostane cenu ĽudiaĽuďom.sk.

Podporiť Katku zo ZŠ Zlatá 2 môžete hlasom priamo TU.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM