Peter Simon Kultúra

Sisi v Betliari ešte nekončí: Pozrite si KOMPLETNÝ PREHĽAD na jednotlivé dni

Letná sezóna 2015 sa v betliarskom kaštieli nesie v znamení legendárnej kráľovnej Alžbety, známej tiež pod menom Sisi. Múzeum sídliace v kaštieli Andrássyovcov sa rozhodlo o nej usporiadať výstavu, ktorá je vôbec prvou na Slovensku. Výstava pokračuje aj tento víkend, prečítajte si čo vás čaká ;)

Ilustračný obrázok k článku Sisi v Betliari ešte nekončí: Pozrite si KOMPLETNÝ PREHĽAD na jednotlivé dni
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Ako nás informovala Judita Krajčiová z múzea v Betliari, v našej súčasnej kultúre je málo tak jednoznačných tém, ktoré zjednocujú vizuálnu predstavivosť či vedomie celých generácií, ako sú život a osudy cisárovnej a kráľovnej Alžbety. „Práve oné vedomie či obraz, založené takmer výlučne na fikcii z päťdesiatych rokov 20. storočia, nás v Betliari priviedlo k potrebe ukázať, čo všetko sa skrýva pod brilantne nasnímanou trilógiou režiséra Ernesta Marischku Sissi v hlavnej úlohe s pôvabnou Romy Schneider,“ dodala Krajčiová.

Kompletný víkendový program v Betliari

Piatok od 17:00 hod – Prednášať bude významný historik a profesor Roman Holec, spoluautor úspešnej knihy V službách cisára Františka Jozefa I. (Galéria predkov v kaštieli, vstupné 1 euro).

Sobota od 15:00 – 16:00 hod. – Kráľovná na prechádzke s dvornými dámami v parku pred kaštieľom. Fotografovanie profesionálnym fotografom. (V prípade zlého počasie je tento bod programu zrušený)

  • 19:00 – 22:00 hod. – Večerné prehliadky kaštieľa, na ktorých sa od kurátorov múzea dozviete, ako pred 148 rokmi prebiehala korunovácia cisárovnej Alžbety. Na audiencii sa sama kráľovná predstaví v korunovačnej róbe s takmer 3 metrovou vlečkou. Vidieť budete môcť aj korunovačné klenoty a možno príde aj gróf Július Andrásyy. (kaštieľ Betliar, vstupné dospelí 8 eur a deti 5 eur)

Nedeľa od 15:00 hod. – Pre veľký záujem sa v betliarskom kaštieli opakuje výklad na výstave Jej Veličenstvo kráľovná. Výstavu a jej vznik priblíži Dr. Silvia Lörinčíková. (kaštiel Betliar, vstupné dospelí 6 eur a deti 4 eurá)

Čítajte tiež:

V galérii nájdete foto a video s vyjadreniami dvojníčky Sisi, Eriky Došekovej!

Foto: ilustračné

Na audiencii vítala návštevníkov Sisi
1
Galéria
Obrazom: Návštevníkov na audiencii vítala "Sisi"
29
Galéria
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM