Peter Simon Iné športy

Silák Ivan Lazor: Mojimi ambíciami je dvíhať čo najviac kilogramov!

Mladý silový trojbojár Ivan Lazor z nášho kraja sa venuje tomuto športu pomerne krátky čas. Na svojom konte má však už aj ocenenia a účasť na majstrovstvách Slovenska. Prečítajte si, čo nám prezradil Ivan o svojom tréningu, vtipných trapasoch počas súťaže a samotných úspechoch.

Ilustračný obrázok k článku Silák Ivan Lazor: Mojimi ambíciami je dvíhať čo najviac kilogramov!
Zdroj: Dnes24.sk

Ako nám na úvod rozhovoru prezradil mladý športovec Ivan Lazor, na prvej súťaži sa zúčastnil už v roku 2009. To však nestačilo a chcel sa stále posúvať v pred. Jeho ambíciami je dvíhať čo najviac kilogramov. Spočiatku sa mu však nedarilo a zažíval aj krušné chvíle. Športovec to však nevzdával a výsledky sa rodili pomaly ale isto.

Ako prebieha tvoj tréning a v čom vlastne spočíva?

V súčasnosti trénujem podľa systému Brandona Lillyho – Cube method, teda metóda kocky. V pondelok mám drepy, v utorok tlaky, štvrtok patrí mŕtvym ťahom a piatok je zameraný na doplnkové cviky. Na každú disciplínu, teda každý týždeň trénujem buď max effort – tréning s ťažkými váhami, dynamic effort – tu používam okolo 50 – 60% maxima a snažím sa vykonať opakovanie daného cviku čo najrýchlejšie a najvýbušnejšie. Ďalším systémom je repetition effort, kde sa snažím urobiť so strednou váhou čo najviac opakovaní.

Priblíž nám tvoju prvú súťaž, aké si mal pocity?

Môj prvý pretek sa uskutočnil v roku 2009. Boli to majstrovstvá Slovenska v Kružlove a vypadol som na drepe, takže na samotné podujatie nespomínam v dobrom, ale to ma neodradilo od ďalšieho úsilia.

Spomínal si nám uplynulú akciu Vendeta CUP. Čo sa vlastne konalo?

Nedávno som sa zúčastnil na Vendeta CUP-e v tlaku na lavičke, ktorý sa organizoval v Bardejove a bol to prvý ročník tejto súťaže. Išiel som tam s mimosezónnou formou, teda sa otestovať. Dosiahol som pekné 2. miesto za výkon 130 kg v kategórii Juniori RAW bez dresov. Na tretí pokus som mal natrénované 140 kg, ale zvykol som používať širší úchop, ako bol na súťaži povolený a ten pokus mi nesadol. Nevyšlo to hore, no aj tak som zo súťažou spokojný, keďže vidím, že som na tom celkom dobre a súťaž bola zorganizovaná na mimoriadne vysokej úrovni.

Aké si dosiahol doteraz najvyššie umiestnenie?

Môj najlepší pretek bol Karpatský pohár v roku 2014 v Bardejove, kde som dosiahol 1. miesto v kategórii a 5. miesto absolútne (bez rozdielu hmotnosti). Dokopy som nadvíhal 600 kg. Za drep 225 kg, tlak 145 kg a mŕtvy ťah 230 kg.

Zažil si aj vtipné situácie počas súťaže?

Na trapasy si počas súťaže nespomínam, iba raz na tréningu sa mi stalo, že som išiel drep na široko a kraťasy to nevydržali (úsmev). Ale vďaka tomu som si kúpil nové a lepšie. Samozrejme ma teší, že vždy na súťažiach stretnem dobrých ľudí, ktorí stále ochotne pomôžu. Je tam zdravá rivalita ale aj veľké priateľstvá a toto sa mi okrem iného na tomto športe páči.

Foto: Ivan Lazor

Ivan Lazor - Vendeta CUP 2015
5
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM