Peter Simon Správy

Seriálové prekvapenie v Betliari: Čo sa chystá?

SNM - Múzeum Betliar pripravilo na záver letnej sezóny 26. augusta veľkolepé podujatie s názvom Seriálové prekvapenie - Návrat detektíva Martona.

Ilustračný obrázok k článku Seriálové prekvapenie v Betliari: Čo sa chystá?
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Kaštieľ a jeho areál budú prístupné od rána do neskorých večerných hodín.

Zaujímavý deň

O 15:00 hod. začne v parku pred kaštieľom už dlho ohlasované Seriálové prekvapenie s podtitulom „Návrat detektíva Martona“. Uvidíte divadelné predstavenie v podaní týchto hercov z obľúbeného seriálu 1890: Ján Koleník (detektív Marton), Anikó Vargová (grófka Wisniewska), Danica Matušová (grófka Júlia), Andrea Karnasová (guvernantka), Rebeka Poláková (Margaréta) a Michal Ďuriš (lekár) spolu s hercami divadla Actores z Rožňavy.

„O 18.00 sme pre verejnosť pripravili koncert Roba Šimka so skupinou Massriot a v jeho podaní zaznie aj titulná pieseň seriálu v rámci divadelného predstavenia,“ spresňuje kultúrno-propagačná manažérka múzea, Judita Krajčiová.

Ako doplnila, počas celého dňa môžete navštíviť remeselnícky jarmok v parku a večer sa môžete tešiť na klasické aj seriálové prehliadky kaštieľa až do 22:00 hod.

Výstava mapujúca záver 19. storočia

„Využite možnosť zúčastniť sa našich špeciálnych seriálových prehliadok, ktoré organizujeme poslednýkrát v rámci tejto letnej sezóny, ktorá sa nesie v znamení seriálu 1890. Okrem stálej expozície s rekvizitami a kostýmami zo seriálu 1890 je prístupná aj výstava 1890 Seriál vs. história mapujúca záver 19. storočia, kde môžu návštevníci vidieť šperky grófky Františky Andrássyovej a jej šaty, ktoré boli len nedávno kompletne zreštaurované,“ hovorí Krajčiová.

Medzi šatami a módnymi doplnkami, ako sú kabelky či slnečníky si najväčšiu pozornosť zaslúži jedinečná smútočná róba z čierneho hodvábu, ktorú mala grófka Františka na pohrebe cisárovnej Sisi v roku 1898.

Umenie konca 19. storočia, reprezentuje na výstave plagát významného českého maliara tvoriaceho v Paríži Alfonza Muchu, diela Ladislava Mednyánszkeho či svetovo známeho francúzskeho sochára Augusta Rodina. „Druhá polovica 19. storočia je charakteristická predovšetkým množstvom vynálezov a technických výdobytkov, ktoré sú aj na výstave zastúpené. Návštevníci môžu obdivovať jeden z prvých telefónov, bicykel, radiátory, fotoaparáty a i., ktoré na výstavu zapožičalo Technické múzeum v Košiciach,“ dodala na záver Krajčiová.

Príďte 26. augusta do Betliara a zažite neopakovateľnú atmosféru roku 1890 spolu s hlavnými protagonistami seriálu 1890!

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM