Peter Simon Samospráva

Samosprávy majú určiť prioritné úseky výstavby cesty R2: Doteraz sa pod petíciu v našom okrese podpísalo 3500 ľudí!

Prioritné úseky ďalšej výstavby rýchlostnej cesty R2 majú určiť samosprávy v dotknutých regiónoch. Na stretnutí sa na tom s primátormi a starostami z Košického a Banskobystrického kraja dohodol štátny tajomník Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR Viktor Stromček.

Ilustračný obrázok k článku Samosprávy majú určiť prioritné úseky výstavby cesty R2: Doteraz sa pod petíciu v našom okrese podpísalo 3500 ľudí!
Zdroj: TASR

„Dohodli sme sa, že samotní zástupcovia samospráv povedia, ktoré úseky v rámci R2 sú najkritickejšie, aby sme sa my mohli na ne najviac sústrediť,“ povedal Viktor Stromček po rokovaní na pôde košického magistrátu. Zatiaľ sa podľa neho takými úsekmi javia horský priechod Soroška a úsek od Kriváňa po Lovinobaňu. „Sme dohodnutí, že za nejaké tri – štyri týždne by sme dostali spätnú väzbu, aby sme my potom mohli uceliť celú prípravu R2,“ dodal.

Predseda Košického samosprávneho kraja (KSK) Zdenko Trebuľa potvrdil, že podľa dohody zástupcov mestských, obecných a krajských samospráv, sa v nasledujúcich týždňoch uskutoční ďalšie pracovné rokovanie s prijatím záverov. „Určite po zložitých debatách, lebo viete, ako to chodí, každý bude mať svoju prioritu, ale nakoniec nájdeme tie výstupy,“ povedal novinárom. „Veríme tomu, že vláda Slovenskej republiky tento dokument prijme a na základe neho bude určovať priority,“ dodal Trebuľa.

Štátny tajomník rezortu dopravy zdôraznil, že rýchlostná cesta R2 od Zvolena po Košice patrí k prioritám vlády, o čom podľa neho svedčia rozostavané úseky Zvolen – Pstruša a Pstruša – Kriváň. „Už v prvom polroku 2016 budete môcť využívať rýchlostnú cestu, ktorá bude takto dokončená,“ povedal. Dodal, že aktuálne sa začala aj súťaž na vypracovanie dokumentácie potrebnej pre úsek R2 Košice-Šaca – Košické Oľšany.

Stromček priblížil tiež stav prípravy na zmieňovaných úsekoch R2. V úseku Soroška bolo podľa neho vyhlásené výberové konanie na spracovanie dokumentácie pre stavebné povolenie. Na pokračovaní cesty z Kriváňa sa už pracuje na dokumentácii pre stavebné povolenie. „Tým pádom veríme, že oba tieto kritické úseky budú mať spracovanú dokumentáciu pre stavebné povolenie budúci rok,“ povedal Stromček.

Petíciu v okrese podpísalo 3,5-tisíc ľudí

Text petície je jednoduchý avšak výstižný. Jedná sa o zaradenie výstavby troch úsekov rýchlostnej komunikácie R2 Gombasek – Včeláre vrátane tunela Soroška medzi najvyššie priority Vlády Slovenskej republiky. Pre vytvorenie petície sme sa každopádne rozhodli preto, že je nám to sľubované už roky. Realizácia sa pripravovala v papierovej a plánovacej forme, no my by sme určite chceli, aby sa realizácia už začala," dodal ešte v deň zahájenia petície pre náš web iniciátor petície Peter Marko.

Ako ďalej uviedol, žiadosť o urýchlenie výstavby rýchlostnej cesty R2 v úseku Gombasek – Včeláre vychádza zo štyroch dôvodov. Dlhodobá vysoká nezamestnanosť v meste, v okrese a v regióne Gemera, z hľadiska dopravnej nehodovosti na úseku horského priechodu Soroška, rozvoja turistického ruchu v našom regióne a získaním pracovných miest počas výstavby úseku.

Naše mesto na rokovaní v Košiciach zastupoval rožňavský primátor Pavol Burdiga. Ako informoval, pod petíciu sa zatiaľ podpísalo 3 500 ľudí no ešte stále prebieha. „Ukončenie petície je naplánované na 21. júna 2015. Odovzdanie petície a hárkov sa uskutoční 29. júna 2015 na Úrade vlády Slovenskej republiky v Bratislave,“ priblížil primátor mesta Pavol Burdiga.

Financie vraj vláda SR má

Na rokovaní odznelo aj to, že financie na výstavbu úseka vláda má a momentálne sa pracuje na vyhlásení výberového konania na spracovanie dokumentácie pre stavebné povolenie. Stavebné práce na úseku tunel Soroška by sa mali začať realizovať v roku 2018.

Zdroj: TASR/Dnes24.sk

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM