Zuzana Ročeňová Samospráva

Porazený Rudolf Bauer: Rozhodujúce boli hlasy voličov maďarskej národnosti!

Pri víťazstve Zdenka Trebuľu (Smer-SD, Most-Híd, SMK) v druhom kole volieb predsedu KSK boli rozhodujúce hlasy voličov maďarskej národnosti, resp. podpora strán Mostu-Híd a SMK. Myslí si to porazený protikandidát Rudolf Bauer (KDS), ktorý mal podporu SDKÚ-DS, KDH, SaS, NOVA, OKS a DS.

Ilustračný obrázok k článku Porazený Rudolf Bauer: Rozhodujúce boli hlasy voličov maďarskej národnosti!
Zdroj: TASR

„Rozhodli maďarské strany. Pokiaľ by stáli na strane pravicových strán, výsledok by bol opačný,“ uviedol dnes Bauer pre novinárov v reakcii na výsledky volieb.

Napriek prehre Bauer vyzdvihol, že viaceré pravicové strany sa po prvom kole volieb dokázali zjednotiť a podporili ho. „Ja som veľmi rád, že sa podarilo v druhom kole zjednotiť širokú pravicovú koalíciu a to už samo osebe je úspechom, čiže nepovažujem to za zlyhanie pravice. Naopak, tu sa ukázalo sa, že pri spolupráci pravicových strán sa dá dosiahnuť veľmi vyrovnaný súboj a veľmi dobrý výsledok,“ konštatoval.

Podľa neoficiálnych výsledkov v druhom kole volieb vyhral súčasný šéf VÚC Trebuľa so ziskom 53,07 percenta hlasov. Bauer dostal 46,92 percenta hlasov. Volebná účasť dosiahla 12,21 percenta.

Bauer ešte po sčítaní zhruba tretiny hlasov pred Trebuľom viedol, napokon sa ujal vedenia súčasný predseda KSK, ktorého náskok postupne narastal. „Vyzeralo to najprv dobre. Zrejme preto, že v Košiciach som opätovne vyhral, ale žiaľ rozhodli mimokošické okresy a hlavne maďarské hlasy, maďarské strany, ktoré podporili pána Trebuľu,“ uviedol Bauer. Pripustil, že zamýšľaná mobilizácia voličov do druhého kola nevyšla, keďže prišlo voliť ešte menej ľudí, ako v prvom kole. „Som veľmi zvedavý, ako to bolo v Košiciach, lebo myslím si, že tu sa podarilo zmobilizovať voličov, ale v mimokošických okresoch tam určite bola omnoho nižšia účasť,“ zhodnotil.

K úspechu Trebuľovi pomohla podľa Bauera aj kampaň s „násobne viac finančnými prostriedkami“, ako aj návštevy ústavných činiteľov v Košickom kraji.

Starosta mestskej časti Košice Západ a bývalý predseda KSK sa poďakoval voličom, ktorí prišli k voľbám, a Trebuľovi zablahoželal k víťazstvu.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM