Peter Simon Správy

Rožňavským darcom sa dostalo pocty: Mená tých, ktorí pomáhajú zachraňovať životy! FOTO

V Rožňave sa rozdávali plakety za úctyhodnú činnosť. Pocty sa dočkali Rožňavčania, ktorí darcovstvom krvi pomáhajú zachraňovať životy iných.

Ilustračný obrázok k článku Rožňavským darcom sa dostalo pocty: Mená tých, ktorí pomáhajú zachraňovať životy! FOTO
37
Galéria
Zdroj: Mesto Rožňava

Darcovstvo krvi má svoju tradíciu, má svojich stálych darcov, ktorí k tomu vychovávajú aj svoje potomstvo a príbuzných. Inak tomu nie je ani v našom meste, v Rožňave. 16. novembra 2017 sa darcovia z okresu stretli na slávnosti, ktorá sa uskutočnila v kongresovej sále Radnice. Prítomní si mohli vychutnať aj kultúrny program.

Dokopy ich boli desiatky a postupne si všetci prevzali bronzovú, striebornú či zlatú alebo diamantovú plaketu. Jeden z darcov z okresu si dokonca prevzal Kňazovického medailu, ktorá sa udeľuje za 100-násobné darovanie červenej tekutiny. Zároveň mu bola udelená aj Cena primátora mesta Rožňava.

Oceňovanie darcov krvi prebiehalo za účasti zástupcu primátora Dionýza Keménya, riaditeľa Slovenského červeného kríža územného spolku Rožňava Bc. Norberta Smolku, lekárky hematologicko – transfúzneho oddelenia MUDr. Jarmily Balušíkovej, starostov obcí a prítomných hostí.

„Napriek tomu, že naozaj to spoločenské prostredie darcovstvo neoceňuje určite tak, ako by si to zaslúžilo, tak vždy si nájdu čas, aby prišli do prostredia, ktoré dobre poznajú a v ktorom sa verím cítia dobre. Vždy myslia na tých, ktorí sú na tú krv naozaj odkázaní. Iný zdroj, iná náhrada neexistuje. Problém s darcami určite nie je len v Rožňave. Všade visia upozornenia na to darcovstvo krvi, ale je to určite o tom, že tá spotreba je obrovská v rámci celého Slovenska a tie všetky transfúzne oddelenia sa boria s úbytkom darcov a s nedostatkom zásob pre bežné použitie, takže my sme naozaj nesmierne vďační každému, kto nájde tú odvahu a príde,“ hovorí pre náš web lekárka hematologicko – transfúzneho oddelenia MUDr. Jarmila Balušíková.

Územný spolok Slovenského Červeného kríža v spolupráci s Mestom Rožňava vzdali hold a vyslovili veľké ďakujeme všetkým darcom krvi na slávnostnom aktíve bezpríspevkových darcov krvi v priestoroch starobylej radnice mesta Rožňava. „Pri tejto príležitosti boli udelené zlaté, strieborné a bronzové plakety ako i medaila prof. MUDr. Jána Kňazovického za viacnásobné dobrovoľné darcovstvo krvi a záchranu ľudských životov. V príhovoroch prítomní vyslovili veľké uznanie všetkým darcom krvi za ich dobrovoľný dar. Zároveň ich vyzdvihli ako živý príklad pre ďalšie generácie, ktoré môžu rovnako vliať do žíl novú nádej neznámym ľuďom, a to iba darovaním svojej krvi,“ informovala Erika Švedová z mestského úradu.

Kategórie ocenenia podľa počtu odberov:

  • Bronzová plaketa – ženy 10 odberov, muži 10 odberov
  • Strieborná plaketa – ženy 20 odberov, muži 20 odberov
  • Zlatá plaketa – ženy 30 odberov, muži 40 odberov
  • Diamantová plaketa – ženy 60 odberov, muži 80 odberov
  • Kňazovického medaila – ženy 80 odberov, muži 100 odberov

Rožňavskí nositelia bronzovej plakety:

  • Ján Hefler, Ing. Vladimír Balag, Ildikó Kocsisová, Martin Oravec, Marek Strinka, Jakub Maliňák, Ján Novotný, Roland Klinko, Patrik Ruska, Andrej Adamko, Diana Erdélyiová, Roman Blšták, Mgr. Csaba Malatinský, Marek Takáč, Ondrej Darvaš, Peter Berecz, Petra Domiková, Štefan Hlivák, Filip Kúdela.

Rožňavskí nositelia striebornej plakety:

  • Tomáš Božok, Kristián Vidinský, Vladimír Polóny, Radovan Svoreň, Peter Novotný, Ľudovít Markušovský, Peter Várady.

Rožňavskí nositelia zlatej plakety:

  • Marian Krčmár, Valéria Pačaiová, Mgr. Michal Drengubiak, Gabriel Pulen, Ing. Marián Tešlár, Pavol Huďa, Ing. Rastislav Labát, Tibor Mezei, Ondrej Ambrúž, Roman Bernáth, Pater Galík.

Medailu prof. MUDr. Jána Kňazovického za 100-násobné bezpríspevkové darovanie krvi a záchranu ľudských životov dostal Peter Lőrincz, zároveň mu bola udelená Cena primátora mesta Rožňava.

Obrazom: Pocta pre darcov krvi
37
Galéria
Zdroj: Mesto Rožňava
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM