Radka Deckerová Od Vás

Rožňavský útulok vyvracia obvinenia: Psíkov nepredávame!

ROZHOVOR: Veľa občanov sa pohráva s otázkou, čo je OZ Život je pes vlastne za združenie, ako a kde funguje, či aké aktivity vykonáva. Preto si pre vás Občianske Združenie pripravilo článok o činnosti OZ Život je PES v útulku.

[blockquote]Žiaľ, pomerne často sa stretávam s negatívnymi názormi na OZ Život je pes, resp. na útulok v Rožňave a preto som sa rozhodla napísať článok o práci OZ a chode útulku.[/bloc­kquote]

OZ Život je Pes vzniklo v decembri r. 2010 ako pomoc pre týrané a opustené zvieratká v našom meste a blízkom okolí a snažilo sa o zriadenie útulku. Za prvý rok činnosti , bez priestorov, bez finančnej pomoci mesta, dobrovoľníkov sa podarilo umiestniť a zachrániť približne 100 zvierat ( 80% psy, 19% mačky, 1% zajac). [blockquote] Po dlhom jednaní s mestom nám mesto vyčlenilo budovu bývalej Trafo stanice na Rožňava Bani a začalo sa so stavbami, samozrejme pracovná sila bola hlavne mestská, budovu oplotili ,pripravila sa konštrukcia kotercov a vyčlenila miestnosť na karanténnu časť (ktorá je povinnosťou každého útulku), My sme pomáhali s podlahami v kotercoch, prípravou miestností v budove alebo provizórnou strechou nad kotercami, keďže bola zima a do kotercov by snežilo. [/blockquote]

Od začiatku prác prešlo už približne 8 mesiacov a aj kotercami v útulkoch približne ďalších 100psíkov, čo je za dobu roka a pol –200 psov pre RV(poprípade blízke okolie). OZ spolupracuje s rôznymi inými mestami a útulkami po Slovensku, napr. Košice, Fiľakovo, Revúca, kde sú v prípade potreby tak isto umiestnené psíky z Rožňavy. // Na adopciu sú len psíky, ktoré sa nachádzajú v útulku?// V útulku je len časť psíkov, ktoré hľadajú domov, väčšina šteniatok a psíky po úrazoch bývajú často v domácich opaterách( nie len v RV , máme psíka napr. v Rimavskej Sobote,Prahe), dokým sa ich zdravotný stav nezlepší natoľko, aby svoj pobyt v útulku zvládli alebo v dočasnej opatere čakajú až dokým sa im nenájde nový domov a žijú tam v rodinnom prostredí.

Psíky z útulku si adoptujú len ľudia z Rožňavy a okolia? Nie, psíky, ktoré prešli „našimi“ rukami majú svoj domov aj v mnohých mestách na celom Slovensku, ČR, či Rakúsku.

Môžem prísť do útulku kedykoľvek ako dobrovoľník, poprípade záujemca o zvieratko? Adopčný čas je vyhradený od 8,00–9,00 a 15,00–16,00, po dohode je samozrejme možná aj návšteva v inom čase, každý víkend(sobota, nedeľa) sú v útulku brigády (od 9–13,00).Vtedy sa každý koterec dezinfikuje, čistí a pripravujú nové veci- búdy atď., ktoré sú potrebné na správny chod útulku. ** V útulku sú len krížence?** Nie, v útulku sú často aj čistokrvné psy.. Mali sme napr. psíky plemien: Nemecký ovčiak, Jazvečík, Kokeršpaniel, Rodhézsky Ridgeback.

Zachraňujete aj starých psíkov? Áno, samozrejme, keď sa jedná o záchranu, nepozeráme na to, či je to psík alebo sučka,senior alebo šteniatko. Ľudia si myslia, že staré alebo hendikepované psíky nemajú šancu nájsť si domov, no opak je pravdou. V útulku sa vystriedalo viacero seniorov, ktorí si teraz na staré kolená oddychujú po boku nového pána. ** Zachraňujete aj psíky, ktoré sú hrozbou pre obyvateľov? Samozrejme, zdravie každého z nás je na prvom mieste a aj momentálne sa nachádza v útulku bývalá svorka z Póšovej záhrady, ktorá napádala ľudí. Zvieratká sa socializovali a sú vhodné na adopciu ako ostatné psíky. To, že ľudí napádali ,pramenilo pravdepodobne z ich hladu a strachu. Kde nájdem aktuálne informácie o chode útulku, databáze zvierat?** Keďže je moderná doba, každodenná aktuálizácia je na našej facebookovskej stránke. Sú tam fotografie z nových domovov, psíky ponúkané na adopciu informácie o brigádach a našej činnosti.

Odkiaľ sú financie na krmivo a veterinárnu starostlivosť? Krmivo je v útulku hlavne od darcov, takže financie sú vynaložené hlavne na veterinárnu starostlivosť , každý psík je odčervený, očkovaný, podmienkou adopcie je samozrejme sterilizácia , či kastrácia, aby sa psíky zbytočne nemnožili. V útulkoch je ich predsa dosť. Financie na veterinárnu starostlivosť sú na účte OZ vďaka dobrovoľníkom, ktorí buď pravidelne mesačne alebo jednorázovo prispievajú. Ďalej je možná virtuálna adopcia, čo je príležitosť pre ľudí, ktorí nemajú možnosť si psíka adoptovať, vtedy sa dá prispieť na konkrétneho psíka a zabezpečiť mu tak vyšší komfort v útulku. Pamlsky, vodítko, obojok. Ďalej máme aj darcov 2% a samozrejme aj členovia OZ často prispievajú z vlastných zdrojov. Snažíme sa vymýšľať rôzne aktivity na získanie peniažkov- ako napríklad na jarmokoch alebo pomocou aukcií, ktoré prebiehajú online.

Koľko stojí OZ približne jeden psík v útulku? Náklady na základnú starostlivosť (očkovanie, odčervenie) sa pohybujú okolo 18eur, v prípade zranenia, ochorenia alebo iného vážneho zdravotného problému sa náklady vyšplhajú na niekoľko desiatok eur, granulky na mesiac pre jedného psíka cca 20eur, ďalej sa spolupodieľame aj na financovaní prevozov.

Je útulok už komplet funkčný? Žiaľ, v útulku je potrebné dobudovať ešte karanténnu časť – časť v ktorej sa nachádzajú psíky hneď po príchode, kde dostanú základnú veterinárnu starostlivosť a zdravé sa potom presúvajú k ostatným psíkom a netvoria riziko pre už preliečených zdravých psíkov. Dokým táto časť nebude dokončená, útulok plne funkčný byť nemôže.

Nachádzajú sa v útulku aj zvieratká z okolia? V útulku tvoria 90% psíky priamo z Rožňavy, približne 10% je z okolitých obcí , za ktoré nám od konkrétnej obce boli vyplatené náklady za starostlivosť.

Čo máte vy, členovia OZ z práce so zvieratami, poberáte nejaké peniaze? V útulku sú zamestnatné 2 osoby z ÚP (každá na 4 hodinky). Toto je financované úradom práce, my členovia, si nikdy za našu prácu neúčtujeme, robíme to dobrovoľne, bez akéhokoľvek nároku na finančnú odmenu. Kto pomáha , vie, že to najviac , čo môžete dostať je dobrý pocit. (nech ide o pomoc ľuďom, deťom alebo tak ako v našom prípade zvieratkám). // Za koľko predávate psíky?// Veľa ľudí si myslí,že my psíky predávame.Nie je to pravda.V prvom roku našej činnosti sme psíky adoptovali bez poplatku,ale ako nezisková organizácia si to nemôžeme dovoliť.Od začiatku r.2012 berieme za psíka adopčný poplatok vo výške 15 eur ,čo je minimálna suma,ktorá kryje iba základné očkovanie a zďaleka nie všetky výdavky,ktoré sme na psíka vynaložili.

[color=#ff0000]­Ďakujeme Vám za čas strávený nad týmito riadkami a veríme, že našu prácu nebudú ľudia len osočovať, naša práca je dobrovoľná a je nie len v prospech zvieratiek a mesta ale hlavne v prospech VÁS, občanov. [/color]

Ďakujeme za pomoc doterajším darcom a sponzorom.

OZ Život je PES

zivot_je_pes
4
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM