Peter Simon Rôzne

Rožňavskí jaskyniari zliezli do ponoru: Neuveríte, čo našli namaľované na stene

Posledný augustový víkend sa konala veľká pracovná akcia členov jaskyniarskej skupiny z Rožňavy. My sme sa tam boli pozrieť s kamerou a dostali sme ponuku, ktorá sa neodmieta. Možnosť pozrieť sa priamo do útrob ponoru pri Zemiačisku.

Ilustračný obrázok k článku Rožňavskí jaskyniari zliezli do ponoru: Neuveríte, čo našli namaľované na stene
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

V týchto dňoch usilovne pracujú členovia skupiny SPELEO Rožňava v ponore pri zemiačisku, kde chcú prekopať nedávno objavené riečisko. Cieľom akcie je samotné prekopanie daného riečištia a dostať sa do jašteričieho ponoru. „Túto jaskyňu objavili v roku 1986 rožňavskí jaskyniari. Zvláštnosťou je, keď sa prekopali dnu, v hĺbke asi 20 m v jednej šachte našli nápis z roku 1951, ktorý podľa zainteresovaných zanechal Ján Majko. A na jednej stene našli aj nakreslené ženské prirodzenie,“ povedal pre portál s úsmevom podpredseda SPELEO Rožňava Mikuláš Repaszký.

Pri zostupe do jaskyne používajú lanovú techniku, ktorá umožňuje vstup. „Jaskyňa je jednoduchá, je tu len jedna 14 m šachta a druhá má len okolo 4 m voľne zleziteľná. Ostatné priestory sú priechodné, ale aj úzke a všade je blato,“ dodáva Repaszký.

Neopísateľný pocit

Pre týchto chalanov, ale aj ostatných jaskyniarov, je lezenie a bádanie nového a nepoznaného neopísateľný pocit. My sme sa opýtali členov rožňavskej skupiny, ako sa k tejto činnosti dostali a prečo sa rozhodli byť jaskyniarmi.

„Je to pre mňa úplne fantastický pocit, pretože je tu úplne iný život aj keď je tu zima, chlad, ale dá sa to zniesť. Proste je to odlúčenie od všetkých problémov hore,“ prezradil Mikuláš.

„Išlo to s partiou, my sme začali liezť, jaskyniarčiť a pretrváva to dodnes. Je to pre mňa príjemný pocit a relax,“ povedal Tomáš.

„Venujem sa tomu už od roku 2000 a stále ma to baví viac. Je to neopísateľný pocit, uvoľenie, kľud, ticho,“ povedal Ladislav.

Dole s kamerou

Náš kameraman prijal ponuku a zlanil sa do ponoru spolu s jaskyniarmi aby natočil zaujímavé zábery. „Najprv som pociťoval strach, pričom som nikdy neliezol ani nemal žiadne skúsenosti, no bola tu aj zvedavosť a možnosť vyskúšania niečoho nové. Chalani ma ustrojili, vysvetlili základné veci a pomaly sme sa presunuli do vstupu. Tu sa ten strach stupňoval, ale bol som odhodlaný,“ povedal kameraman Peter. Ako ďalej pokračoval, najprv sa museli preplaziť cez malý otvor na tzv. balkónik, potom sa už zapol a mohlo sa zlaňovať. „Po prvom metry som sa pozrel vôkol seba aj dole a bol to fakt neopísateľný pocit. Dole tak isto proste krása. Hore to šlo trošku náročnejšie, ale zvládol som to a som rád, že som priniesol aj takéto zaujímavé zábery,“ dodáva Peťo.

Presvedčte sa sami a pozrite si naše fotky i video z útrob jaskyne.

No chceme vás upozorniť, že vstup do takýchto jaskýň a priepastí je zakázaný. Či už z pohľadu zachovania jaskyne, alebo vášho zdravia. Vstupovať môžu len školení jaskyniari, alebo v doprovode s takýmto človekom a patričným povolením!

Jaskyniarska skupina SPELEO Rožňava je nezávislá dobrovoľná organizácia združujúca individuálnych a kolektívnych členov, záujemcov o kras a krasológiu. Poslaním skupiny je poznávať, objavovať, registrovať, dokumentovať, chrániť krasové javy, rôznymi formami ich približovať verejnosti, získavať a vychovávať ďalších záujemcov o krasológiu.

Ponor pri zemiačisku
1
Galéria
Ponor pri zemiačisku
17
Galéria
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM