Peter Simon Rôzne

Rožňavskí hasiči si polepšili: Aha, na akých mašinách sa budú v lese premávať

Dvadsaťdva novučičkých hasičských áut zo všetkých kútov Slovenska zaplnilo popradské letisko. Minister vnútra Róbert Kaliňák slávnostne odovzdával kľúče od nich samotným hasičom. Aj rožňavskí hasiči sa odteraz môžu pochváliť týmto špeciálom.

Ilustračný obrázok k článku Rožňavskí hasiči si polepšili: Aha, na akých mašinách sa budú v lese premávať
Zdroj: Dnes24.sk

"S regiónom Poprad a Vysoké Tatry i so samotnými samosprávami máme najlepšiu spoluprácu a tiež je už dobrým zvykom, že keď prinášame do hasičského zboru špecializovanú techniku, snažíme sa väčšinou vybrať miesto, ktoré je najťažšie skúšané všetkými prírodnými katastrofami, na ktoré musia byť hasiči pripravení. Okrem toho, tender vyhrala značka Tatra, čo je skutočne symbolické. Tatry pomôžu Tatrám s lepšou ochranou,“ uviedol dôvod výberu odovzdávania áut minister vnútra Róbert Kaliňák.

„Pojazdný rybník“ s nádržou na 9 000 litrov vody

K dnešnému dňu sa odovzdalo dvadsaťdva nových lesných špeciálov, do konca roka k nim pribudne ďalších 61 a výmena sa ukončí záverom roka 2015. Celkovo tak bude obmenených 166 vozidiel vo všetkých 116 hasičských staniciach na Slovensku. Nové autá predovšetkým nahradia Tatry 148 zo sedemdesiatych rokov a z časti i Tatry 815 z rokov osemdesiatych. Ide tak o najväčšiu výmenu techniky za posledné dlhé roky, pričom jedno takéto auto stojí 239 tisíc eur a patrí v tejto výbave k lacnejším.

Nové lesné špeciály sú výnimočné najmä svojou nízkou výškou, ktorá im umožňuje dostať sa i do nedostupného terénu plného stromov. "Tieto autá majú skutočne fantastickú dostupnosť. Hasiči totiž potrebujú dostať čo najvyššie najväčšie množstvo vody a toto ako jedno z mála vozidiel na svete dokáže doviesť vodu veľmi vysoko. Nehovoriac o nádrži, do ktorej sa zmestí deväť tisíc litrov vody. Je to taký „pojazdný rybník“, uviedol prezident haisčov Alexander Nejedlý.

Vozový park sa obnovuje

Ako sme si všimli aj v Rožňave sa celkom úspešne obnovuje vozový park hasičskej stanice. Šli sme sa teda osobne pozrieť na túto novú Tatru a čo-to nám onej porozprával jeden z hasičov. „Auto má dvanásť valcový motor, ktorý dosahuje celkom slušný výkon, čo je v ťažko prístupnom teréne obrovská výhoda. Brodivosť vozidla je do hĺbky 1,5 metra a kabína je moderne vybavená. Nádrž má objem 9 000 litrov a v nadstavbe sa nachádza aj nádrž na penidlo s objemom 540 litrov,“ povedal Marek Hegedus.
V našom okrese sú časté prípady lesných požiarov a toto vozidlo je priam stvorené na zásahy tohto typu. „Som si istý, že toto vozidlo je veľkým prínosom do nášho vozového parku,“ dodal pprap. Hegedus.

Lesný špeciál Tatra
1
Galéria
Lesné špeciály
6
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM