Radka Deckerová Samospráva

FOTO: Učiteľky na výmennom pobyte. Rožňavské pedagogičky zamierili do Španielska

Vďaka projektu Comenius- multilaterálne partnerstvá škôl, sa mohli tri učiteľky našej Materskej školy na Ulici štítnická zúčastniť výmenného pobytu učiteľov v Španielsku.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Učiteľky na výmennom pobyte. Rožňavské pedagogičky zamierili do Španielska
Zdroj: Dnes24.sk

Materská škola „Foresta“ v meste Tres Cantos, nachádzajúceho sa 30 km od hlavného mesta Španielska Madridu, bola miestom nášho pôsobenia počas celého týždňa od 7.4. do 12.4. 2013.

„Cieľom tohto výmenného pobytu bolo teoreticky aj prakticky sa oboznámiť so školským systémom, cieľmi a princípmi predprimárneho vzdelávania v Španielsku, zúčastniť sa edukačného procesu tejto materskej školy a zapojiť sa do plnenia spoločne naplánovaných projektových úloh vyplývajúcich z projektu. Návštevou rôznych kultúrnych a historických pamiatok, podujatí a poznávacích výletov rozšíriť svoj obzor čo sa týka histórie, kultúry, tradícií a súčasnosti tejto krajiny“, povedala koordinátorka projektu Comenius Kostyánszka

Pracovná časť pobytu bola zameraná na obhliadku priestorov, materiálno- technického vybavenia tejto materskej školy, Centra psychologického a špeciálno-pedagogického poradenstva v Tres Cantos, s ktorým škola úzko spolupracuje. Absolvovali sme aj návštevu bilingválnej Materskej školy „Los Puertos“ v neďalekom mestečku Colmenar Viejo. Priamou účasťou na edukačných aktivitách v triedach oboch materských škôl, ktoré navštevujú deti od 0 do 3 rokov veku, sme mali možnosť pozorovať priamo v praxi uplatnenie princípov, cieľov a podstatu predprimárneho vzdelávania v školskom systéme Španielska. Učitelia partnerskej školy „Foresta“ pre nás pripravili rôzne aktivity s deťmi (divadlo hrané učiteľmi MŠ- Princess Colonia, joga pre deti, divadielko so svetelnou show, tvorivé dielne z odpadového materiálu) všetky zamerané na environmentálnu výchovu. Absolvovali sme návštevu divadelného predstavenia s deťmi tejto materskej školy v Kultúrnom centre mesta, workshopy so zástupcami psychologického a špeciálno-pedagogického poradenstva, učiteľmi bilingválnej MŠ, ale aj s rodičmi detí tejto MŠ. Španielsky kultúrny večer, ktorý pre nás pripravili naši kolegovia v materskej škole bol venovaný tradičným španielskym tancom a ochutnávke miestnych špecialít. Bol skvelou príležitosťou bližšie spoznať španielske tradície, kultúru a kuchyňu.

Poznávacia časť pobytu bola zameraná na návštevu hlavného mesta Španielska Madridu. Absolvovali sme okružnú jazdu mestom výletným autobusom za kultúrnymi a historickými pamiatkami Madridu. Centrom Madridu, ako aj celej španielskej zašlej imperiálnej slávy, je hlavné námestie Plaza Mayor, ktoré bolo navrhnuté v roku 1619 Juanom Gómezom de Mora, a na tomto mieste sa začala naša prehliadka. Skutočná madridská atmosféra je však v uličkách a malých námestiach v okolí Kráľovského paláca s nádherným parkom, ktorý je oficiálnym sídlom španielskeho kráľa Juana Carlosa I., a mali sme možnosť ho navštíviť. Očarila nás Kráľovská botanická záhrada- Jardín botánico, Múzeum del Prado, kde sme si prezreli galériu s obrazmi od výtvarných majstrov Diega Velázqueza a Francisca de Goyu. Navštívili sme tiež neďaleké mestečká Colmenar Viejo a Manzanares el Real s hradom a národným prírodným parkom.

Týždeň ubehol ako voda a my sme sa domov vrátili s množstvom nových, nezabudnuteľných zážitkov, skúseností a poznatkov ako v osobnej tak aj po profesionálnej stránke. Aktivity počas výmenného pobytu učiteľov nám umožnili rozšíriť si svoje pedagogické schopnosti, zručnosti a vedomosti, a tiež širšie pochopiť školské vzdelávanie v jednej z európskych krajín. Poďakovanie patrí celému kolektívu našej partnerskej Materskej školy „Foresta“ v Tres Cantos.

Text: Kostyánszka Zdroj: roznava.sk

Rožňavské učiteľky sa boli priučiť fachu učiteliek v Španielsku
24
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM