Peter Simon Rôzne

Rožňavská pýcha v zlom stave: Samospráva mesta ju zaradila do plánu obnovy

Pýcha nášho mesta, ktorú pred rokmi navštevovalo množstvo rodín, je dnes v podľa Rožňavčanov v zlom stave. Kalvária so svojím barokovým vrcholovým kostolom je však najstaršou pamiatkou svojho druhu na celom území Gemera.

Ilustračný obrázok k článku Rožňavská pýcha v zlom stave: Samospráva mesta ju zaradila do plánu obnovy
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Nedá sa ju nevšimnúť. Vrch, ktorý je pre obyvateľov nášho mesta už súčasťou každodenných pohľadov ukrýva stavby, ktoré stoja za povšimnutie. Po niekoľkých desaťročiach sa však už ľudia doslova boja ísť na kalváriu. Miesto je z dôvodu rozpadávajúcej sa stavby nebezpečné. My sme zisťovali, že prečo to tak je.

Vzácne kaplnky

Stavba na Kalvárii má už za sebou dlhú históriu okrem kostola na vrchu sa na nej nachádzali aj vzácne zastávkové kaplnky. Už v 19. storočí na tomto mieste bola uskutočnená úprava celého areálu a obnova stavieb. Rekonštrukcii sa nevyhla ani murovaná ohrada vrcholovej kaplnky so zvonicou.

Ako uviedla Edita Kušnierová, kaplnka Božieho hrobu bola zničená pravdepodobne v päťdesiatych rokoch 20. storočia. Dve zo zastávkových kaplniek boli zbúrané počas výstavby okresnej ľudovej hvezdárne začiatkom sedemdesiatych rokov 20. storočia. Areál bol podľa jej informácií naposledy obnovený v rokoch 1987 – 89. Vtedy bol vynovený aj zvon. Momentálne ho tam už budete hľadať márne, keďže aj celá stavba zvonice vyzerá na spadnutie. Koncom minulého storočia bola aj celá vrchná kamplnka značne zdevastovaná a tento stav pretrváva dodnes.

Zlý stav

V súčasnosti je však celý areál značne zdevastovaný a nevyužívaný. „Z tohto miesta by sme mohli mať krásne a kultivované miesto, kde by mohli chodiť mladé rodiny, deti a v neposlednom rade aj kresťania, avšak v súčasnej dobe je to smetisko,“ uviedol Tomáš z Rožňavy.

„To, čo nezničí čas, to skôr tam zničia osadníci. Je tam už aj strach ísť, lebo tam chodia čudní ľudia a určite by som sa tam ani cez deň nevybrala s priateľom,“ dodáva Eva z nášho mesta.

Program rozvoja

Svitá však na lepšie časy. „Rekonštrukcia Kalvárie ako pútnického miesta je súčasťou Programu rozvoja mesta Rožňava na roky 2015 – 2020. Pokiaľ ide o ďalšie otázky, ktoré sa týkajú opráv a havarijného stavu lokality a priľahlých objektov, na tieto otázky odpovedať nemôžeme, nakoľko mesto nie je vlastníkom pozemkov,“ uviedla projektová manažérka z mestského úradu Jarmila Jánošíková.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM