Rôzne

Rožňavčania v letnej škole: Takto sa pustili do tvorby animovaného filmu

Gemerské osvetové stredisko v Rožňave a filmový klub Gemerfilm pripravili pre záujemcov na obdobie prázdnin letnú filmovú školu so zameraním na animovaný film. Deti si vytvorili svoj vlastný animovaný film, ktorý sa následne premietal na letnom kine. A ako to celé dopadlo?

Ilustračný obrázok k článku Rožňavčania v letnej škole: Takto sa pustili do tvorby animovaného filmu
Zdroj: Dnes24.sk

Pod vedením skúsených lektorov Ivana a Tomáša Čepkovcov sa účastníci na úvod zoznámili s významnými animovanými filmami, vymysleli si vlastný scenár, vyskúšali rôzne techniky animácie – plôškovú, kreslenú a plastelínovú.

Cirkus Rožňava

Zaujímavou možnosťou určite bolo naučiť sa v tejto neformálnej a kreatívnej prázdninovej škole aj úpravu obrázkov v grafickom editore, nahrávanie ruchov a montáž filmov. Zábavnou a hravou formou primeranou veku a schopnostiam si v priebehu štyroch dní každý účastník vytvoril vlastné sekvencie, spojením ktorých vznikol šesťminútový animovaný film. Ten bol pod názvom Cirkus Rožňava vo svetovej premiére uvedený v rámci projektu Hviezdne štvrtky na rožňavskej hvezdárni uplynulý štvrtok 17. júla.

Tvorivosť ale aj trpezlivosť, potrebné pri tvorbe animovaného filmu, sa pretavili do pocitu zadosťučinenia, ktorý bol umocnený skvelým ohlasom publika.

Riaditeľka odovzdala certifikáty

Úspešným autorom, účastníkom filmovej školy vo veku od 8 do 15 rokov, odovzdala riaditeľka GOS Helena Novotná certifikáty. Poďakovala za spoluprácu na tomto projekte Centru voľného času a Baníckemu múzeu v Rožňave a lektorom vyslovila srdečné poďakovanie. Zároveň prezentovala zámer GOS pokračovať v rozvíjaní dlhoročnej filmárskej tradície v Rožňave aj takouto formou.

Autor: Peter Simon

Foto: GOS

Obrazom: Letná škola animovaného filmu
15
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM