Správy

Rožňavčania rozhodnú o tom, ktoré aktivity zafinancuje mesto

Do konca februára môžu Rožňavčania predostrieť svoje nápady, ktoré chcú, aby boli financované z rozpočtu mesta. Následne obyvatelia hlasovaním rozhodnú, či sa postaví nové parkovisko, lavičky, alebo pribudnú detské ihriská.

Ilustračný obrázok k článku Rožňavčania rozhodnú o tom, ktoré aktivity zafinancuje mesto
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Participatívnym rozpočtom sa mesto podľa zástupcu primátora Dionýza Keményho zaoberá od polovice minulého roka. Inšpirovali sa Bratislavou, Banskou Bystricou, Piešťanmi a Trnavou.

„Táto myšlienka našla pochopenie v poslaneckom zbore. Po stretnutiach môžem konštatovať, že aj medzi obyvateľmi. Mali sme na dve etapy prvé diskusné fórum, zúčastnilo sa ho okolo 50 až 60 ľudí,“ priblížil Kemény s tým, že Rožňavčania rozhodnú o rozdelení sumy 50 000 eur.

Na projekt najviac 5 000 eur

„Hlavnú tému vzhľadom na to, že je to pilotný, nultý ročník, sme určili my, a to verejné priestranstvá. Je to najširší okruh z podnetov a kritiky zo strany obyvateľov. Najvyššia dotácia na jeden projekt je 5000 eur,“ doplnil Kemény.

Svoje nápady môžu predložiť fyzické osoby, skupiny obyvateľov, občianske združenia alebo neziskové organizácie do 28. februára.

O všetkom rozhodnú Rožňavčania

„Do konca marca sa budú v súčinnosti s mestským úradom kreovať. Je určený výkonný výbor, ktorý bude nápomocný. Nerozhoduje o ničom, len poskytuje nevyhnutnú pomoc pri administrácii a podobne. Následne o všetkom rozhodnú ľudia, sami si určia poradie, aj poradie dôležitosti, ktoré z tých prijatých a navrhnutých projektov budú realizované,“ vysvetlil zástupca primátora.

Predkladatelia svoje nápady odprezentujú na diskusnom fóre, kde sa hneď uskutoční hlasovanie. „Následne budú mať obyvatelia možnosť dva dni v školách a rôznych inštitúciách do urien hlasovať a v neposlednom rade aj elektronicky,“ skonštatoval Kemény.

Pribudnúť môžu aj parkoviská

Podľa jeho slov nejde o rivalitu medzi sídliskami či blokmi, ale práve naopak, predkladatelia návrhov si musia získať dôveru a podporu širokej škály obyvateľstva. „Sú to napríklad projekty na úpravu verejných priestranstiev, budovanie detských ihrísk, chodníkov, parkovísk, výsadba zelene, obnovenie veľkého parku, ktorý je dlhodobo v zlom stave, a podobne,“ priblížil zástupca primátora.

„Mesto Rožňava bolo dvakrát jedno z najtransparen­tnejších miest na Slovensku. Skončili sme na poprednej priečke a ja si myslím, že toto je ďalší krok ešte k väčšej otvorenosti, aby sa mohli ľudia zapájať do tvorby rozpočtu v meste,“ dodal primátor Rožňavy Pavol Burdiga.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM