Peter Simon Správy

ROZHOVOR: Kapela z Rožňavy zaujala v Nemecku. Z čoho im padla sánka a prečo zažívali na hraniciach utrpenie?

Na gigantický festival Wacken Open Air v Nemecku sa dostala rožňavská formácia cez súťaž kapiel Wacken Metal Battle. My sme sa priamo po návrate kapely pustili do príprav rozhovoru a zistili ich pocity. Aha, čo všetko prezradili!

Ilustračný obrázok k článku ROZHOVOR: Kapela z Rožňavy zaujala v Nemecku. Z čoho im padla sánka a prečo zažívali na hraniciach utrpenie?
Zdroj: Dnes24.sk

Aká bola príprava na festival? Aká bola nálada a pocity v kapele tesne pred odchodom?

Ako sa dá pripraviť na vystúpenie na najväčšom metalovom festivale na svete? Nijako. Nikto a nič vás nepripraví na takúto skúsenosť. Sme mladá kapela a ešte nikdy sme nehrali pred takým veľkým publikom, takže sme pred odchodom intenzívne skúšali a plánovali organizáciu výpravy. Boli sme veľmi zvedaví, ako vyzerá a funguje organizácia na top profesionálnej úrovni, tešili sme sa na vystúpenie pred burácajúcim davom a tiež na vystúpenia mnohých legendárnych kapiel z celého sveta. Mnohé z nich sú našimi vzormi. Boli sme pozitívne naladení, ale zároveň pociťovali mierny stres z toho, či sme organizátorom poskytli všetky potrebné podklady a či je všetko v poriadku. Tento mierny stres nás opustil až v momente, keď sa otvorila opona a my sme odpálili prvú skladbu.

A čo cesta? Zažili ste počas nej niečo zaujímavé. Čo vám behalo po rozume?

Vyrazili sme v pondelok 27.7. o 18:00 hod. Cesta bola dlhá a trvala19 hodín , ale mali sme skvelého DJa – Marka, ktorý nám púšťal hudbu z jeho zbierky rockových a metalových CD. Cestovali sme dvomi autami, jednou trojmiestnou dodávkou a osemmiestnym vanom. Tu tiež musíme spomenúť aj štedrú dotáciu od mesta Rožňava, ktorá nám pomohla vyfinancovať časť cestovných nákladov. Ďakujeme. Bolo nás jedenásť ;) a nazbierali sme sa veľmi veselá partia. Vždy bolo čo rozoberať a na čom sa smiať. Cestou padali legendárne hlášky, ktoré si budeme pamätať snáď do konca života a keď nie my, tak aspoň naše smiechom preťažené bránice. Na druhej strane najvážnejší moment sme zažili, keď sme prechádzali cez hranicu. Všetci sme si museli vypnúť internet v mobiloch. Boli to ťažké chvíle, na ktoré neradi spomíname (smiech). Veľmi pekným momentom bolo prechádzanie cez mesto Hamburg. Je to naozaj veľmi pekné mesto so zaujímavou, pre niekoho možno trošku jednotvárnou architektúrou.

Príchod na festival, pocity, atmosféra?

Do dedinky Wacken v severnom Nemecku sme plánovali doraziť o siedmej ráno. Nepodarilo sa. Dorazili sme o jednej na obed. Trošku nás znepokojovalo počasie, pretože bolo pomerne chladno a pršalo. S menšími komplikáciami sme nakoniec vybavili check-in a poslali nás do VIP Press Campu, kde sme mali bývať nasledujúci týždeň. Vystúpili sme z áut, zistili sme, že máme v kempe k dispozícii sprchy, splachovacie WC, miesto, kde sa dá nabiť elektronika a pripojiť sa na internet. Po chvíli nám vyšlo slniečko, stihli sme si akurát postaviť stany a ako tak sa vybaliť. Následne sa spustil sa dážď, ktorý prestal až v stredu poobede tesne pred naším vystúpením. Po vystúpení sa opäť zatiahlo a pršalo. Napriek zlému počasiu mali ľudia dobrú náladu, zastavovali nás vysmiati Nemci, Švédi, Brazílčania, Slovinci a veľmi radi s nami podebatovali o kadečom len tak po ceste do areálu.

A čo celková organizácia festivalu?

Vládla tu prísna byrokracia a koordinátori nerozoznávali označenia ani pásky ani kartičky pre vystupujúcich a VIP hostí. Boli sme z toho mrzutí a aj sme si nahlas ponadávali. No a čo. Veď nikto tam nerozumel po slovensky a to viachodinové blúdenie v daždi nie je nič príjemné. Na druhej strane organizácia v backstage-i bola na takej vysokej úrovni, že nám hromadne padli sánky. Tu sa prejavilo to pravé nemecké puntičkárstvo. O šatniach ani nehovorím. K dispozícii sme mali občerstvenie vo forme nealko, alko, niečo na zahryznutie a dostali sme aj tzv. Metal bagy – vaky so suvenírmi a vecičkami nevyhnutnými pre prežitie na festivale. Pršiplášte, štuple do uší, štýlové sáčky na odpad s posolstvom chrániť Zem, vlhčené servítky, rúška na tvár a mnohé ďalšie vychytávky, všetko s logom Wacken Open Air. Prístup organizátorov a stage-manažérov bol perfektný. Napriek vysokému pracovnému tempu a časovému tlaku boli všetci ochotní, veselí a veľmi radi poradili so všetkým.

Aký bol váš repertoár a spoznali ste aj nejaké veľké zvučné mená osobne?

Nič nás nemohlo pripraviť na to, čo sme zočili, keď sme dorazili do zákulisia obrovského stanu Bullhead City Circus, kde sme v stredu o 15:45 hod. mali odohrať náš 20 minútový set. Hluk burácajúceho davu nás takmer zrovnal so zemou a len veľkosť samotného backstageu nám dal pocítiť, kam sme sa to vlastne dostali a čo sme vlastne my, mladí úbožiaci z malej „Rožňavičky“, dosiahli. Takou pikoškou by mohlo byť, že sme na zvukovú skúšku z nejakého dôvodu meškali a stage-manager na nás trošku nepekne zazeral, ale nakoniec nám všetko odpustil, pretože sme stihli všetko postaviť a nazvučiť sa za približne 10 minút a ešte nám aj ostalo zopár minút času na to, aby sme si dali energiu a náš typický pozdrav pred vystúpením. Samotné vystúpenie prebehlo bez problémov. Vyžmýkali sme zo seba maximum. Vyše 5-tisícové publikum nám dalo toľko energie, že nás to vybičovalo zatiaľ k nášmu top výkonu. V predných radoch nás podporovali aj naši ľudia, ktorých sme si doniesli z Rožňavy. Boli fantastickí. Odohrali sme skladby, o ktorých sme si mysleli, že by mohli medzinárodnú porotu súťaže Wacken Metal Battle zaujať, publikum zabaviť a aj my sme si v nich boli istí. Publikum sa bavilo, porote sme sa páčili a ako prvej slovenskej kapele v histórii tejto súťaže nám udelila body. Konkrétne 5 bodov. Nemecký zástupca nám udelil 4 body z piatich a Švajčiarsko 1 bod.

Čo nasledovalo po vystúpení?

Po vystúpení nasledovalo zaujímavé a vtipné interview do televízie, krátka ale výdatná večera, cesta do kempu a večerný koncert svetoznámej kapely Europe (Final Countdown) v tom istom obrovskom stane, kde sme hrali aj my. Ak by sa tohtoročný Wacken Open Air dal vystihnúť jedným slovom, bolo by to BLATO. Veľa blata. Viac blata, ako si dokáže človek predstaviť. Ťažko nabrodené kilometre v tejto hlbokej a zradnej kombinácii ornej pôdy a všetkého čo 80 000 rockerov a metalistov dokáže zo seba počas festivalu vyprodukovať, sa odrazilo na našich vypracovaných stehnách a lýtkach. Nevadí. Vytrvalý dážď, zima, blato nás len zocelili a ukázali, že sa spolu dokážeme dobre baviť aj v bojových podmienkach. Počas tých niekoľkých dní sme spolu zažili naozaj veľmi veľa vtipných aj menej vtipných príhod. Počasie sa s nami zahrávalo počas celého fesťáku. V sobotu na nás zaútočilo slnko a počas pár minút, čo sme si chceli rozmraziť kosti, nás spálilo ako špekačky na ohni. Fakt! Ešte aj masť z nás kvapkala. Ale ani zlé počasie nám nezabránilo užiť si počas ostatných dní koncerty svetových kapiel ako Dream Theater, Savatage, Trans Siberian Orchestra, Opeth, Stratovarius, Rob Zombie, Black Label Society a mnohé ďalšie.

V nedeľu okolo desiatej sme strhli tábor, zbalili sa, nastúpili do áut… a nepodarilo sa nám naštartovať. Vybila sa nám batéria. Zhodou okolností išiel okolo náš nemecký kamarát Alex, ktorého sme deň predtým pohostili našimi „národnými“ nápojmi, a tak si iste povedal, že pomôže tým šialeným Slovákom naštartovať. A aj pomohol. Ďakujeme Alex. Cesta bola opäť dlhá, ale krátili sme si ju tým, že počas prestávok sme na benzínových pumpách hrali naháňačky. Nakoniec sme v pondelok ráno o šiestej šťastne dorazili do Rožňavy, užili si sprchu a vlastnú mäkkú posteľ.

Ako ste túto udalosť vnímali deň po príchode domov?

To, čo sme zažili, bola pre nás jedinečná a hlavne pozitívna skúsenosť, pretože sme zistili, že to, čo robíme nemá zmysel len pre nás ako kapelu, ale naozaj aj pre ľudí, ktorí s našou tvorbou prichádzajú do kontaktu a páči sa im. Hlavne sme tiež dospeli k zisteniu, že za každých okolností dokážeme ako kapela veľmi dobre fungovať, či už na úrovni umeleckej alebo medziľudskej. V neposlednom rade máme veľmi dobrý pocit z toho, že sme Slovensko s úctou a s úspechom reprezentovali v zahraničí. Tešia nás aj body od medzinárodnej poroty v svetovej súťaži Wacken Metal Battle, kde sme sa spomedzi 28 kapiel z celého sveta umiestnili s piatimi bodmi približne na 15. mieste. Veríme, že nám to otvorí dvere na slovenské i zahraničné pódiá a pomôže nám to rásť, rozvíjať sa a zlepšovať. Sme veľmi radi, že aj takýmto spôsobom môžeme reprezentovať naše mesto Rožňava (rodisko mnohých talentov a umelcov) a aj naše malé veľké Slovensko.

Foto poskytla kapela Renaissense

Kapela z Rožňavy zaujala v Nemecku
10
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM