Peter Simon Správy

Rožňava v boji s odpadom: Koľko za to zaplatíme z mestskej kasy?

Zaujímavé čísla sa dajú získať aj zo zberu odpadu. Koľko kg odpadu vyprodukuje priemerný Rožňavčan? Čo ovplyvňuje najviac cenu, ktorá napokon ide z našej mestskej kasy?

Ilustračný obrázok k článku Rožňava v boji s odpadom: Koľko za to zaplatíme z mestskej kasy?
Foto: Boris Macko

Rožňava nevlastní žiadnu skládku odpadov a všetok odpad je skládkovaný na skládke odpadov v Tornali alebo v Lučenci. Rožňavu24 informoval Ladislav Šalamon z Odboru výstavby, územného plánovania, život. prostredia a pozemných komunikácií.

Firme idú státisíce eur

Podľa jeho slov odpad z nášho mesta končí u oprávnenej organizácii Brantner Gemer s. r. o., ktorá nakladá na území mesta Rožňava s ním na základe podpísanej Ročnej zmluvy za príslušný kalendárny rok. „Nakladanie s odpadom stojí Mesto Rožňava okolo 830 000 eur,“ hovorí Šalamon.

O stovky ton menej

Rožňava presné štatistiky rozdelené na mestské časti neeviduje. „Takéto vyhodnotenie nebolo nikdy robené a je to ťažko realizovateľné. Vieme však povedať, že zavedením pravidelného zberu biologicky rozložiteľného komunálneho odpadu zo záhrad a parkov z IBV nastal pokles množstva zmesového komunálneho odpadu v Rožňave v roku 2016 o 5,40 % oproti roku 2015 čo je približne 350 ton menej. Pri tvorbe separovaných zložiek v roku 2016 nastal nárast oproti roku 2015,“ hodnotí Ladislav Šalamon.

Podľa Šlamona je to v prípade papiera a lepenky 23,09 %, v prípade plastov 4,39 % a v prípade skla 8,51 %.

Tvorba zmesového komunálneho odpadu za rok 2016 činí cca 360 kg/osobu.

Situáciu komplikuje aj počasie

Rožňavčania najviac produkujú zmesový komunálny odpad počas Vianoc a počas Veľkonočných sviatkov. „Biologicky rozložiteľný odpad zo záhrad a parkov vzniká nadmerne počas celého vegetačného obdobia, jarného a jesenného upratovania a závisí to v prvom rade od počasia a poveternostných podmienok,“ informuje Šalamon.

Ďalej dodal, že počasie vie veľmi ovplyvniť tvorbu odpadov, a to hlavne keď mnoho prší objemová hmotnosť odpadov sa nadmerne zvyšuje.

Separované zložky odpadov môže občan Rožňavy odviesť na zberový dvor na ulici Štítnickej č. 21 v Rožňave, ktorý spravuje Brantner Gemer s. r. o. a odovzdať ho zadarmo, okrem drobného stavebného odpadu, ktorý je spoplatnený. To, ako triediť odpad sa Rožňavčania dozvedia na oficiálnej stránke mesta v sekcii občan – odpady.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM