Peter Simon Správy

Rozmanitý svet húb: Modely Karla Voneša v zbierkach Baníckeho múzea v Rožňave, FOTO

V Galérii Baníckeho múzea v Rožňave si v týchto dňoch môžete pozrieť prezentačno – náučnú výstavu Rozmanitý svet húb - modely Karla Voneša v zbierkach Baníckeho múzea v Rožňave.

Ilustračný obrázok k článku Rozmanitý svet húb: Modely Karla Voneša v zbierkach Baníckeho múzea v Rožňave, FOTO
Zdroj: Banícke múzeum Rožňava

V zbierkovom fonde múzea sa nachádza vyše 500 modelov plodníc húb, ktoré sa do neho dostali kúpou v rokoch 1976–80. Aj po takej dlhej dobe pôsobí väčšina veľmi realisticky, ako živé. „Sú medzi nimi aj modely takých druhov, ktoré sú kriticky ohrozené, chránené, alebo veľmi vzácne a nájsť ich v prírode je už dnes raritou. V Baníckom múzeu v Rožňave boli prezentované naposledy v roku 1996. Zámerom výstavy je predovšetkým prezentácia tejto unikátnej, na Slovensku ojedinelej zbierky modelov húb,“ informovala Gabriela Kolesárová z rožňavského mú­zea.

Ako dodala, popritom ale poskytuje na informačných baneroch aj základné informácie k danej tematike – Čo sú huby, Huby a hubári, Liečivé huby, Jedovaté huby, Ohrozené druhy húb, ako aj informácie o autorovi modelov, Karlovi Vonešovi. „Ten vyštudoval Farmaceutickú fakultu Univerzity Komenského v Prahe. Pracoval ako vedúci lekární v Prahe, Jihlave a nakoniec, 24 rokov, v Měříne na Vysočine. Mykológii sa začal amatérsky venovať ešte za svojho pôsobenia v Prahe, v roku 1930, kde sa nechal ovplyvniť známymi mykológmi Františkom Smotlachom a Rudolfom Veselým. Postupne sa vypracoval na významného mykológa, uznávaného nielen v bývalom Československu, ale aj v zahraničí,“ spresnila Kolesárová.

Vernisáž výstavy Rozmanitý svet húb sa uskutočnila ešte 13. septembra 2016. Na otvorení sa zúčastnil aj mykológ Ing. Ján Pardovič z Košíc, ktorý spolupracoval pri jej príprave ako odborný konzultant. Súčasťou vernisáže bola aj mykologická poradňa a určovanie prinesených húb.

„Rozmanitý svet húb je prezentačnou výstavou, nemá snahu nahradiť informáciami odborné mykologické publikácie a atlasy. Pevne veríme, že napriek tejto skutočnosti si z nej každý odnesie zaujímavé poznatky. Či už hubári – začiatočníci, nadšenci, odborníci, školská mládež, alebo jednoducho milovníci prírody,“ dodala kurátorka výstavy Gabriela Kolesárová.

Výstavu si môžete pozrieť v Galérii Baníckeho múzea, Námestie baníkov 25, do 15. novembra 2016.

Obrazom: Rozmanitý svet húb
8
Galéria
Zdroj: Banícke múzeum Rožňava
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM