Eva Viestová Samospráva

Rozhodovanie o vhodnej krytine na hrad Krásna Hôrka: Vyhrajú pamiatkari, či požiarnici?

Slovenské národné múzeum (SNM) finišuje s projektom trvalého zastrešenia požiarom poškodeného hradu Krásna Hôrka. Informoval o tom hovorca SNM Artur Šturmankin. Rokuje sa ešte o druhoch strešnej krytiny, kde je najväčší problém s tzv. Rákocziho kaplnkou.

Ilustračný obrázok k článku Rozhodovanie o vhodnej krytine na hrad Krásna Hôrka: Vyhrajú pamiatkari, či požiarnici?
Foto: Eva Viestová

Pamiatkari tam preferujú drevený šindeľ a požiarnici pálenú škridlu alebo iný druh nehorľavej krytiny.

V stredu (12.6.) sa v Betliari uskutoční rokovanie, na ktorom sa budú snažiť zainteresované strany tento problém vyriešiť.

Následne sa ukončí projekt trvalých striech, podá sa žiadosť o vydanie stavebného povolenia a vypíše verejné obstarávanie.

„Oprava poškodeného hradu je veľmi náročná stavba, nakoľko ide o národnú kultúrnu pamiatku, pri ktorej všetky návrhy musí odobriť okrem inštitúcií, ktoré bežne dávajú vyjadrenia k vydaniu stavebného povolenia, aj Pamiatkový úrad. Zastrešenia jednotlivých objektov je nutné realizovať ako tvarové repliky vyhotovené na základe archívnych dokumentácií,“ priblížil Šturmankin.

Na hrade sa momentálne pripravujú na premurovávanie požiarom narušených korún murív a ríms, do ktorých budú zamurované drevené konštrukcie. Murárske práce by sa mali začať v najbližších dňoch.

Hrad opravujú po požiari z marca 2012. Plamene vtedy zasiahli strechu celého hradu a časť zariadenia.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM