Peter Simon Správy

Rómske hliadky boli v Jelšave prínosom: Mesto má záujem v projekte pokračovať!

Projekt rómskych občianskych hliadok, ktoré 11 mesiacov pôsobili v meste Jelšava, bol prínosný. V prípade jeho pokračovania sa miestna samospráva určite zapojí znova.

Ilustračný obrázok k článku Rómske hliadky boli v Jelšave prínosom: Mesto má záujem v projekte pokračovať!
Zdroj: TASR

Informáciu uviedol primátor Jelšavy Milan Kolesár, ktorý občianske hliadky hodnotí pozitívne po všetkých stránkach. „Hlavnou podstatou bolo zaistiť bezpečnosť v meste a preventívne predchádzať kriminalite či vandalizmu na mestskom majetku, ktorý sa občas objaví. Myslím si, že toto sa podarilo dosiahnuť,“ zhodnotil základný prínos občianskych hliadok primátor.

Možnosť zamestnať sa

Za ďalšie pozitívum považuje primátor možnosť zamestnania pre niekoľkých miestnych ľudí. „Šiestich členov hliadky sme vyberali vo výberovom konaní na základe predpokladov pre výkon tejto činnosti, ale prihliadli sme aj na ich doterajší život a to, ako si voči mestu plnia svoje povinnosti,“ uviedol Kolesár.

Dodal, že členom hliadok chcú dať nejakú perspektívu aj do budúcnosti. „Hoci sa projekt skončil, väčšinu z nich sme angažovali v dobrovoľníckej činnosti,“ povedal s tým, že síce ide len o prácu na štyri hodiny a s nižším platom, ale v prípade pokračovania projektu občianskych hliadok s nimi budú rátať.

Projekt nerátal s príplatkom za nočnú prácu!

Pôsobenie hliadok však trochu skomplikovali príplatky za prácu v noci, s ktorými projekt nerátal. „Bohužiaľ, približne v polovici fungovania projektu sme im museli zrušiť nočné zmeny, pretože zvýšené výdavky v podobe týchto príplatkov nám neboli preplácané. Nočné služby potom trochu chýbali,“ konštatoval Kolesár, podľa ktorého by bolo veľmi pozitívne, pokiaľ by sa v novom projekte občianskych hliadok podarilo tieto príplatky zohľadniť.

Občianske hliadky podľa neho vnímala verejnosť kladne. „Od mestských poslancov i obyvateľov som počul len pozitívne ohlasy. Počas ich pôsobenia sme navyše nemali v centre mesta žiadny trestný čin a predtým k takým veciam dochádzalo. Samozrejme, neviem, či ide len o náhodu, alebo k tomu prispeli práve hliadky, každopádne, nič takéto sa nevyskytlo,“ zdôraznil primátor.

Polícia si hliadky pochvaľovala

Prácu občianskych hliadok v Jelšave pozitívne hodnotí aj polícia. „Zo strany Obvodného oddelenia Policajného zboru v Jelšave a občanov mesta boli zaznamenané kladné ohlasy na ich činnosť. Občianske hliadky boli nápomocné aj pri konaní rôznych kultúrno-spoločenských akcií. Počas ich pôsobenia došlo k zlepšeniu verejno-bezpečnostnej situácie v meste Jelšava a k poklesu priestupkovej i trestnej kriminality,“ informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Banskej Bystrici Andrea Petrovičová.

Kladné ohlasy na činnosť občianskych hliadok boli podľa jej ďalších slov aj zo strany seniorov, ako aj od občanov rómskej komunity. „Hliadky monitorovali okrem iného opustené budovy, domy, v ktorých žijú osamotení seniori, ako aj priestranstvá, kde sa obvykle zhromažďuje mládež,“ priblížila hovorkyňa, podľa ktorej tak svojou prítomnosťou predchádzali narúšaniu verejného poriadku, respektíve páchaniu priestupkovej a trestnej činnosti.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM