Radka Deckerová Kultúra

Rok na Gemeri: Slávnosti zvykov a obyčají Gemera a Malohontu

Gemerské osvetové stredisko a obec Slavošovce za podpory Košického samosprávneho kraja a ďalších partnerov Vás srdečne pozývajú na bohatý program do Slavošoviec a Rožňavy.

Ilustračný obrázok k článku Rok na Gemeri: Slávnosti zvykov a obyčají Gemera a Malohontu
Foto: Radka Deckerová

„Slávností zvykov a obyčají tohto roku opäť aj v Rožňave …“

V piatok 22. novembra sa remeselníci, folkloristi a všetci nadšenci budú venovať deťom MŠ a ZŠ v Slavošovciach. Deti si budú môcť vyskúšať tvorivé dielne so šúpolím, keramikou, kožiarske, tkáčske, čipkárske a mnoho iných. Rozprávkové fyzikálne experimenty zaujmú nie jedného majstra, ktorý sa vyzná v hókusoch- pókusoch. Vedúca folklórneho súboru Haviar predvedie deťom druhého stupňa miestnej základnej školy, ako správne zatancovať typické gemerské prvky. V materskej škole sa bude tiež majstrovať. Remeselníčky naučia deti gemerskú keramiku a navštívi ich aj tajomný pán hvezdár, ktorému sa určite potešia tí najmenší.

V sobotu 23. novembra o 17.00 hod. organizátori ponúknu divákom v divadelnej sále Obchodno-kultúrneho centra v Rožňave program, prostredníctvom ktorého sa prenesú do jednej vychýrenej gemerskej krčmy. Tu sa budú môcť podozvedať rôzne novinky, pletky a ukážky tradičných gemerských zvykov v podaní kolektívov : Bystränky z Rožňavského Bystrého, Bučina z Pače, Hôra z Rejdovej, Gočovan z Gočova, Lehoťanka z Čiernej Lehoty, Brezinky z Polomky, folklórny súbor Dubina a Haviar z Rožňavy a hosť programu folklórny súbor Mladosť z Banskej Bystrice.

„Teší nás skutočnosť, že po niekoľkých rokoch podujatie Rok na Gemeri opäť prinášame pred rožňavské publikum. Prvý ročník tohoto zimného festivalu sme organizovali v Rožňave, ale pred 19-mi rokmi o tento žáner Rožňavčania akosi nejavili záujem, a preto sme vlastne hľadali folklóru oddanejších divákov, ktorých sme našli v Slavošovciach. Avšak doba sa mení, záujem o tradičnú ľudovú kultúru je čoraz väčší aj v našom okolí. Niet sa čo čudovať, ak v súčasnom bláznivo-rýchlom štýle života človek má potrebu na chvíľu sa zastaviť a pospomínať si na časy dávne, na aké sa pamätá z rozprávania prastarých rodičov. Rok na Gemeri prináša práve takúto tradičnú atmosféru života našich predkov a my, organizátori, tichúčko dúfame, že v čase adventu náš program poteší, ale aj pohladí dušu nás všetkých“ hovorí riaditeľka Gemerského osvetového strediska pani Helena Novotná.

Dvojhodinový program autentického folklóru ukončí krst CD nosiča, ktoré vydáva Gemerské osvetové stredisko s názvom Po doline tichý vetrík veje. „CD obsahuje slovenské, maďarské a aj rusínske ľudové piesne z nášho regiónu v podaní miestnych folklórnych kolektívov „ doplní informácie o blížiacom sa podujatí Mária Hlaváčová, metodička z Gemerského osvetového strediska.

Rok na Gemeri
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM