Peter Simon Kultúra Kultúra

Rok na Gemeri s bohatým programom: TOTO si pre vás pripravili organizátori!

Organizátori aj tento rok pripravujú ďalší, už 21. ročník osláv zvykov a obyčají Rok na Gemeri. Ten sa koná pod záštitou predsedu Košického samosprávneho kraja Zdenka Trebuľu.

Ilustračný obrázok k článku Rok na Gemeri s bohatým programom: TOTO si pre vás pripravili organizátori!
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Slávnosti zvykov a obyčají plné spevu, tanca, hudby, remesiel a rodinnej atmosféry sa uskutočnia v dňoch 18. až 21. novembra 2015.

Dni plné podujatí

Tohtoročný festival sa začína už v stredu 18. novembra a bude obohatený o rôzne sprievodné aktivity, keďže aj tohto roku sa dočkal inovatívnych zmien. Bohatý sprievodný program pre deti ale aj pre dospelých sa uskutoční v Dome tradičnej kultúry Gemera. „V stredu 18. novembra sa bude konať ďalší z cyklov folklórnych večerov pod názvom U nás taká obyčaj, kde sa predstaví folklórna skupina Bučina z Pače. Pre tento večer skupina pripravila obrad tlačenia kapusty v pačanských rodinách obvyklým spôsobom, ktorý sa v minulosti dodržiaval v každej rodine. Avšak už ráno od 8:30 hod. počas troch dní v našich priestoroch čakajú na deti z rožňavských škôl tvorivé dielne venujúce sa tradičným remeslám,“ uvádza pracovníčka GOS Mária Hlaváčová.

Podľa jej slov si každé dieťa okrem silného zážitku z práce na hrnčiarskom kruhu, krosnách, či s drevom odnesie aj vlastnoručne zhotovený tradičný výrobok. "Počas týchto dní si zopakujú aj pohybové aktivity v rámci projektu Gemer tancuje II, dodáva Hlaváčová.

Prídu si na svoje

19. novembra po skončení detských tvorivých dielní vystriedajú tieto pracovné stoličky dospelí milovníci tradičného remesla, ktorí sa budú môcť priučiť v tkáčskej dielni navíjať osnovy na krosná. Vo večerných hodinách sa bude kine Apollo v Dome tradičnej kultúry Gemera premietať pôvodný slovenský hudobno-tanečný film Tanec medzi črepinami, kde si priaznivci hudobno-tanečného umenia prídu na svoje.

„V piatok 20. novembra sa bude už od rána pracovať v detských dielničkách tradičných remesiel a o 14:00 hodine prostredníctvom folklórnych kolektívov ožije átrium Domu tradičnej kultúry Gemera, ktoré sa premení na malé folklórne mestečko plné dobrej nálady a gemerských špecialít. Okolo 18:00 hod. slávnostne otvoríme výstavu fotografií svadobných krojov fotografa Jozefa Spišáka s názvom I partu i veniec pre teba mládenec,“ približuje program Mária Hlaváčová.

Sobota plná folklóru

Sobota 21. novembra bude už tradične patriť galaprogramu s názvom „Čo starí pamätajú, mladí zachovajú“, ktorý začne o 17.00 hodine v divadelnej sále OKC v Rožňave. V dvojhodinovom programe pod režijnou taktovkou Andreja Sýkoru sa predstaví 15 folklórnych kolektívov. Folklórne skupiny Bučina z Pače, Bystränky z Rožňavského Bystrého, Genšenky z Honiec, Gočovan z Gočova, Hôra z Rejdovej, Hrabina z Nižnej Slanej, Lehoťanka z Čiernej Lehoty, Radzim z Vyšnej Slanej, Slanka z Nižnej Slanej, Spod Kohúta z Muránskej Zdychavy, Stromíš z Vlachova, folklórne súbory Dubina z Rožňavy, Gemer z Dobšinej, Haviar z Rožňavy. „Hosťom programu 21. ročníka festivalu bude folklórny súbor Rimavan z Rimavskej Soboty. Hovoreným slovom bude program sprevádzať Katarína Birková,“ dodala na záver Mária Hlaváčová..

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM