Peter Gemerský Kultúra

Rok na Gemeri 2010

Pod záštitou KSK a Ministerstva kultúry a cestovného ruchu sa v piatok a sobotu konal festival zvykov a obyčají Gemera – Malohontu, starej Gemerskej župy do ktorej v minulosti patrili obce dnešného Gemera i Horehronia.

Slávnosti začali v piatok 19.novembra o 9.00 hod. v Slavošovciach, otvorením tvorivých dielní, ktoré boli určené tým najmenším. Folkloristi z Rakovnice, Gemerskej Polomy, Rožňavy a Čiernej Lehoty učili deti v novovytvorenom dome U Starej mamy maľovať perníky a zhotovovať hračky s akými sa hrali ich starí rodičia. Návštevníci mohli ďalej zažiť atmosféru pravých páračiek, spoznať tradičné jedlá a pred domom ich okrem ozajstnej starej mamy privítali aj rozprávkové bytosti Pán a Hvezdár, s ktorými mohli pozorovať Slnko a oblohu. V rodnom dome Pavla Dobšinského boli pre nich pripravené balady a spievanky v podaní Márie Brdárskej z Rejdovej a v klube dôchodcov mohli spoznať staré hudobné nástroje a tradičné tance. V kultúrnom dome sa od 13:00 predstavili detské folklórne súbory Brezinky z Polomky, Lieskovček z Rimavskej Soboty, členky folklórnej skupiny Lehoťanka z Čiernej Lehoty a detskí sólisti speváci zo Slavošoviec. Program v kultúrnom dome pokračoval od 17.00 hodine – pod názvom Z kasny do priaškrinka. Predstavili sa v ňom folklórne rodiny Márie Knižkovej z Telgártu a Márie Hlaváčovej z Gočova. Spolu s nimi účinkovali aj folklórne skupiny Telgárt z Telgártu, Gočovan z Gočova a ich hostia Juraj Kováč z Vlachova a Lunterovci z Telgártu.

Pozrite si krátke video, ktoré priblíži piatočnú atmosféru v Slavošovciach. Nabudúce pre vás pripravíme video o tamojšom rodákovi a kráľovi slovenských rozprávok Pavlovi Dobšinskom.

Foto: Kamila Rybárová

Rok na Gemeri 2010
1
Galéria
rok na gemeri
23
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM