Peter Simon Rôzne

Rodičia, zbystrite pozornosť: Pre deti sú pripravené letné remeselnícke tábory

Gemerské osvetové stredisko v Rožňave opäť organizuje v Dome tradičnej kultúry Gemera letné remeselnícke tábory.

Ilustračný obrázok k článku Rodičia, zbystrite pozornosť: Pre deti sú pripravené letné remeselnícke tábory

Ako informovala Valéria Munková, manažérka kultúry GOS, vítané sú deti vo veku od 7 do 15 rokov, ktoré by radi vyskúšali rôzne tradičné techniky textilnej či keramickej výroby. Denné tábory budú prebiehať počas letných prázdnin v priebehu júla a augusta v dvoch termínoch od 10.7. do 14.7. a od 31.7. do 4.8.2017. 

Rôzne činnosti

Deti sa v hrnčiarskej dielni naučia pracovať s hlinou, zvládnu základné techniky modelovania a vyskúšajú aj točenie na elektrickom hrnčiarskom kruhu. „Vlastnoručne vyrobené predmety pod vedením odbornej lektorky Renáty Kseničovej sa naučia vyzdobiť rôznymi technikami a taktiež vyskúšajú fortieľ glazovania. Zaručeným zážitkom bude aj vypaľovanie vlastných výrobkov v elektrickej peci, či už hrnčekov, rôznych zvieratiek, obrazov, postavičiek alebo iných úžitkových a dekoratívnych predmetov,“ prezradila Munková.  

Pripravená aj tkáčska dielňa

Tam si okrem tkania deti osvoja rôzne tradičné techniky textilnej výroby, ale aj základy gemerskej výšivky, či výrobu voskových kvietkov a iných súčastí na zhotovenie vencov. „Vencami si v minulosti pri rôznych príležitostiach dievčatá zdobili hlavy. Vence či party pozostávali z malých voskových, látkových alebo papierových kvietkov,“ spresnila Mária Hlaváčová.

Zaujímavosťou tohoročného letného remeselníckeho tábora bude aj príprava jednoduchého gemerského jedla v tradičnej kachľovej peci. „Deti v gastronomickej dielni sa oboznámia aj s históriou a kultúrou bývania na Gemeri, dozvedia sa ako sa kedysi varilo a pieklo, alebo na čo všetko v časoch pra-prarodičov slúžila tradičná kachľová pec,“ uvádza Valéria Munková.

Ako si vyrobiť rytmický nástroj tamburínu alebo jednoduchú píšťalku, to sa deti dozvedia v hudobnej dielni, ktorú bude viesť etnomuzikologička Mária Hlaváčová. 

Oživenie celotýždňového programu

Pre deti si pripravili aj lahôdku, a to v podobe exkurzie na rožňavskú hvezdáreň. „Deti sa dozvedia zaujímavosti o slnečnej peci, dokonca si môžu nad ňou upiecť aj solárny chlebík alebo uvariť solárny čaj. Odborný pracovník Radoslav Novysedlák z úseku astronómie GOS im predstaví rôzne ďalekohľady, ich použitie a pokiaľ to poveternostné podmienky umožnia, deti môžu bezpečne odpozorovať aj aktivity Slnka cez špeciálny astronomický ďalekohľad,“ hovorí Valéria Munková.

Obmedzená kapacita

O deti sa postará odborný tím Gemerského osvetového strediska v príjemnom prostredí Domu tradičnej kultúry Gemera. „Celodenné občerstvenie – ovocie, mliečne výrobky, pitný režim – teplý obed v reštaurácii, práca lektora, materiál a výlet na hvezdáreň sú zahrnuté v účastníckom poplatku. Je samozrejmosťou, že vlastnoručne vyrobené výrobky si deti odnesú domov. Kapacita remeselníckeho tábora je však obmedzená,“ povedala manažérka kultúry.

„Okrem letného tábora počas prázdnin plánujeme ďalšie remeselnícke aktivity v dielňach Domu tradičnej kultúry Gemera, ktoré budú zamerané pre dospelých záujemcov a rodiny s deťmi,“ doplnila riaditeľka Helena Novotná.   Všetky dôležité informácie o tábore nájdete na stránke Gemerského osvetového strediska.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM