Peter Simon Správy

Rodičia môžu mať problém: Revúca je už bez detskej pohotovosti

Detská pohotovosť v meste Revúca od dnešného dňa nefunguje. Podľa slov primátorky vníma mesto zrušenie detskej pohotovosti negatívne, je však bezmocné.

Ilustračný obrázok k článku Rodičia môžu mať problém: Revúca je už bez detskej pohotovosti
Zdroj: Martina Molčanová TV JOJ

Podľa vyjadrenia Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) ich v decembri minulého roka žiadal jej prevádzkovateľ, Nemocnica s poliklinikou (NsP), n. o., Revúca, o zmenu v licencii, v rámci ktorej požiadal aj o zrušenie ambulancie lekárskej služby prvej pomoci (LSPP) pre deti a dorast.

„Žiaľ, pokiaľ žiadateľ o zmenu povolenia na prevádzkovanie zdravotnej starostlivosti splnil všetky zákonné podmienky, tak BBSK ako správny orgán nemá zákonnú možnosť jeho žiadosti nevyhovieť,“ uvádza sa v stanovisku kraja, podľa ktorého na základe súčasnej legislatívy samosprávne kraje plnia v oblasti zdravotníctva skôr funkciu štatistov ako rozhodovacích orgánov.

„Keby mohlo vedenie BBSK rozhodnúť inak, tak by zrušenie detskej pohotovosti v Revúcej nikdy nedovolilo,“ dodáva sa v stanovisku.

Ako v reakcii pre TASR uviedla riaditeľka revúckej nemocnice Daniela Pršebicová, vyjadrenia BBSK považujú za nepravdivé a skresľujúce.

Chýbajú lekári

O zrušenie detskej LSPP boli podľa nej nútení požiadať pre nedostatok lekárov, ktorý bol spôsobený práve rozhodnutím BBSK. „Keďže naša nemocnica neprevádzkuje žiadnu všeobecnú ambulanciu pre deti a dorast a v pracovnom pomere nemá takýchto lekárov, prevádzkovanie tejto LSPP nevie zabezpečiť vlastnými zamestnancami ani šiestimi všeobecnými lekármi pre deti a dorast,“ vysvetlila riaditeľka.

Spomínaný problém bol podľa nej riešený s BBSK už v roku 2015, kedy kraj dovolil slúžiť LSPP lekárom z okresu Revúca v okrese Rimavská Sobota a NsP Revúca nedokázala zabezpečiť služby LSPP ostatnými lekármi.

„Od 1. marca tohto roku BBSK priradil všeobecných lekárov pre deti a dorast z Revúcej, Tisovca, Hnúšte i Tornale do služieb LSPP v Rimavskej Sobote,“ dodala riaditeľka. Keby táto možnosť s týmto počtom lekárov bola v mesiaci január pre okres Revúca, nemocnica by podľa nej nebola pristúpila k tomuto kroku a mala by dostatok lekárov na zabezpečenie služieb.

Až do Rimavskej

„Naša nemocnica zabezpečovala LSPP pre deti a dorast od roku 2011, a to práve z dôvodu jej zachovania v meste. Realizovali sme to tým spôsobom, že sme poskytli naše priestory a vybavenie na prevádzku LSPP všeobecným lekárkam pre deti a dorast, ktorí majú túto povinnosť slúžiť LSPP zo zákona,“ povedala riaditeľka s tým, že okrem 100 eur, ktoré nepokryli ani prevádzkové náklady nemocnice, rozdelila NsP všetky prostriedky získané od zdravotných poisťovní za LSPP príslušným všeobecným lekárkam pre deti a dorast, ktorí slúžili služby.

Podľa slov primátorky Evy Cireňovej vníma mesto zrušenie detskej pohotovosti negatívne, v tejto záležitosti je však bezmocné a nevie ju ovplyvniť.

„Sme však pripravení okamžite ponúknuť prípadnému záujemcovi o prevádzkovanie pohotovosti potrebné priestory. Sami sme oslovili lekára, ktorý prevádzkuje pohotovosť pre dospelých v Rimavskej Sobote. Bohužiaľ, nakoniec sa rozhodol, že detskú pohotovosť v Revúcej nebude prevádzkovať,“ uviedla primátorka.

Pre obyvateľov Revúcej a okolia je v súčasnosti najbližšia ambulancia LSPP pre deti a dorast v susednej Rimavskej Sobote. Tá je vzdialená približne 55 kilometrov.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM