Peter Simon Rôzne

Riaditeľka o gemerskom programe: Bol pestrý a pre každého, FOTO a VIDEO!

Podujatie Rok na Gemeri organizátori ukončili famóznym galaprogramom. Pozrite si desiatky fotiek i video z akcie.

Ilustračný obrázok k článku Riaditeľka o gemerskom programe: Bol pestrý a pre každého, FOTO a VIDEO!
35
Galéria
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk
Video: Peter Simon / Zdroj: Facebook

Slávnosti zvykov a obyčají Gemera a Malohontu Rok na Gemeri po 22-krát organizovalo Gemerské osvetové stredisko (GOS), kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja. Tento rok opäť v spolupráci s mestom Rožňava.

Podujatie prebiehalo v dňoch 14. až 19. novembra a nechýbal pestrý program ani bohaté sprievodné aktivity. V sobotu 19. novembra 2016 sa tradične uskutočnil galaprogram, v ktorom sa pod názvom Čo starí pamätajú, mladí zachovajú v divadelnej sále predstavilo s pestrým pásmom gemerských zvykov a obyčají vyše dvesto folkloristov.

Účinkovali folklórne skupiny Bučina z Pače, Bystränky z Rožňavského Bystrého, Genšenky z Honiec, Lehoťanka z Čiernej Lehoty, Hôra z Rejdovej, Radzim z Vyšnej Slanej, Gočovan z Gočova, Hrabina a Slanka z Nižnej Slanej, folklórne súbory Dubina a Haviar z Rožňavy, Borostyán z Drnavy a sólisti inštrumentalisti Milan Lakatoš z Dobšinej a Gabriel Ulman z Jovíc.

„Na to, že máme za sebou celý maratón folklórnych aktivít, keďže od pondelka už bežali sprievodné aktivity v Dome tradičnej kultúry Gemera, je dnešný deň vlastne vyhradený na záverečný galaprogram, ktorý sa skladá z dvoch častí z dôvodu, že je oň veľký záujem,“ hovorí riaditeľka Gemerského osvetového strediska v Rožňave, Helena Novotná.

Sálu divadla sa im podarilo vypredať dvakrát

„Keď vidím, že sa nám podarilo vypredať dvakrát za sebou celé Obchodno-kultúrne centrum, tak môžem povedať, že som hrdá na celý kolektív, na zamestnancov Gemerského osvetového strediska, ktorí toto podujatie pripravili a zároveň mám veľkú radosť z toho, že v Rožňave je záujem o tradičnú ľudovú kultúru a to si myslím hovorí za všetko,“ spresňuje Novotná.

Stovky účinkujúcich

Aj keď tento rok vystupovali len folkloristi z okresu, na prestíži akcie to určite neubralo. „Máme tu iba kolektívy z okresu Rožňava a tak, ako je okres multi-etnický, farebný a je naozaj pekný, čo sa týka ľudovej kultúry, tak vlastne ako aj slovenské kolektívy, tak isto aj maďarský kolektív tu dostal priestor na vystúpenie a taktiež aj sólista. Taktiež sme mali možnosť vidieť citaru, ktorý je typický maďarský ľudový hudobný nástroj,“ prezrádza riaditeľka.

Program pre každého

Už v samotnom názve Rok na Gemeri slávnosti zvykov a obyčají, je evidentné, že je program veľmi pestrý, keďže diváci mali možnosť vidieť pásmo od zbierania zemiakov až po svadobné zvyky. „Takže naozaj aj tak ako ten Gemer je pestrý, čo sa týka prírody či zvykov alebo vôbec ľudí, ktorí tu žijeme sa to odzrkadľuje aj na tomto programe. Návštevníci mohli vidieť prehľad ľudových zvykov, ktoré sa tradovali a dokonca aj sa dodnes tradujú v našom regióne. Nebolo to samozrejme chronologicky postavené podľa období, ale bol to vlastne mix tých zaujímavých zvykov a činností, ktoré sú súčasťou nášho Gemera,“ dodala na záver Helena Novotná.

Obrazom: Na galaprograme vystúpili stovky folkloristov (2)
35
Galéria
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk
Obrazom: Na galaprograme vystúpili stovky folkloristov
86
Galéria
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM